Aproape 36.000 de gălăţeni au fost vaccinaţi antigripal, în actualul sezon rece. AVERTISMENT

Aproape 36.000 de gălăţeni au fost vaccinaţi antigripal, în actualul sezon rece. AVERTISMENT
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Campania de imunizare a populaţiei la risc din judeţul Galaţi în faţa virusurilor gripale sezoniere a dus la vaccinarea a aproape 36.000 de persoane, începând cu luna octombrie a anului trecut. Potrivit autorităţilor sanitare gălăţene, aproape toate dozele cu vaccin antigripal primite de la Ministerul Sănătăţii au fost deja utilizate în spitale şi la cabinetele medicilor de familie. Medicii se aşteaptă însă ca gripa să fie diagnosticată din ce în ce mai des, în următoarea perioadă.

În fiecare an, în timpul sezonului rece, Ministerul Sănătăţii desfăşoară o campanie de vaccinare gratuită împotriva gripei, demers ce vizează populaţia predispusă la îmbolnăvire. Concret, este vorba despre bolnavi cronic, de bătrâni, de copii, de gravide, de personal medical şi de angajaţi ai MAI şi ai MApN etc. În total, în urma catagrafierii realizate, anul trecut, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, a reieşit faptul că circa 70.000 de persoane ar putea beneficia de vaccinare antigripală gratuite în actualul sezon rece. Totuşi, având în vedere reticenţa crescândă a populaţiei în privinţa vaccinării, numărul real al celor imunizaţi este întotdeauna mai mic decât arată necesarul de pe hârtie. "Până în prezent, judeţul Galaţi a primit de la Ministerul Sănătăţii 36.420 de doze de vaccin antigripal, livrat în patru tranşe. Dintre acestea, 35.904 doze au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei, fie la cabinetele medicilor de familie, fie în spitale. Au mai rămas 516 doze, toate distribuite în teritoriu", a explicat, pentru "Viaţa liberă", purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Ani Nistor.

O boală foarte periculoasă

În ciuda campaniei publice de vaccinare, gripa a făcut deja două victime printre gălăţeni. Este vorba despre un gălăţean de 53 de ani, care avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinat antigripal, şi despre o gălăţeancă de 51 de ani, recent întoarsă din Anglia, care a fost diagnosticată cu virusul AH1 şi a decedat în Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei". Alte două persoane, o femeie de 26 de ani şi un bărbat de 60 de ani, au fost diagnosticate cu virusul gripal AH3.

În total, în actualul sezon rece, în judeţul Galaţi au fost confirmate cinci cazuri de gripă, în două cazuri bolnavii pierzându-şi viaţa.

Avetisment: Nu confundaţi gripa cu o simplă răceală

Gripa poate fi gravă, pot apărea complicaţii severe şi decesul, mai ales în cazul persoanelor aflate în categoriile de risc, motiv pentru care nu trebuie confundată cu simpla răceală de sezon, avertizează preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, conform Agerpres. "Din păcate, începe în România furtuna gripală. Atingerea unui titru protector prin vaccinare durează două - trei săptămâni, aşa încât e timpul să prindeţi această şansă. Anul trecut, vârful sezonului gripei a fost în februarie. Dacă aţi tot amânat până acum, e bine să vă vaccinaţi antigripal cât mai repede. Avem la dispoziţie în România două tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) şi tetravalent (cu patru tipuri). Este o investiţie mică, dar foarte importantă pentru oricine", susţine Sandra Alexiu.

Gripa sezonieră are următoarele simptome: febră de peste 40 de grade Celsius, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. "Puteţi recunoaşte o viroză respiratorie, alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii, care începe cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap şi după evoluţia mai uşoară a bolii. Răceala este cauzată de alte virusuri respiratorii", susţin specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Citit 1503 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2019 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.