Legătura dintre ceaiul verde şi diabetul de tip 2

Legătura dintre ceaiul verde şi diabetul de tip 2
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Consumul de ceai verde a fost asociat cu o creştere a riscului de diabet de tipul 2 în cazul adulţilor chinezi participanţi la un studiu internaţional efectuat recent, citat de agenţia de presă Xinhua. Cercetarea a fost realizată pe 119.373 de persoane înrolate în programele "Studiul privind sănătatea femeilor din Shanghai" (Shanghai Women’s Health Study - SWHS) şi "Studiul privind sănătatea bărbaţilor din Shanghai" (Shanghai Men’s Health Study - SMHS).

SWHS şi SMHS sunt două studii de amploare iniţiate în anul 1996. Datele prelevate au fost utilizate pentru a investiga indicatorii biologici genetici şi factorii de risc care contribuie la apariţia cancerelor şi a altor boli cronice. Niciunul dintre participanţii la această cercetare nu avea diabet la momentul înrolării. Subiecţii au furnizat detalii cu privire la consumul de ceai, inclusiv despre tipurile preferate şi cantităţile utilizate.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea "Fudan" din China, Universitatea "Vanderbilt" din Statele Unite şi din alte instituţii de cercetare au concluzionat că atât participanţii de sex feminin cât şi cei de sex masculin care beau cantităţi mai mari de ceai verde prezentau un risc crescut de diabet de tipul 2. Cercetătorii au notat că această asociere pozitivă, cu referire la relaţia doză-efect, între cantitatea de ceai verde băută şi riscul de diabet de tip 2 nu a variat la persoanele obeze sau la fumători. Descoperirea a fost publicată în "International Journal of Epidemiology". Oamenii de ştiinţă au notat că este nevoie de continuarea studiilor pentru identificarea mecanismului care stă la baza acestei asocieri, sugerând că reziduurile de pesticide din frunzele de ceai ar putea juca un rol în acest sens.

Mai multe studiu, rezultate similare

Ceaiul verde este o băutură populară, consumată în toată lumea. În ultimii ani, acest tip de ceai a câştigat popularitate fiind promovat drept o băutură sănătoasă. Până în prezent însă, oamenii de ştiinţă nu descoperiseră dovezi consistente cu privire la această asociere între consumul de ceai verde şi riscul de diabet de tip 2. Un studiu realizat în Japonia a susţinut că persoanele care obişnuiau să bea cel puţin şase ceşti de ceai verde pe zi prezentau un risc cu 33 la sută mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 în comparaţie cu cei care beau o ceaşcă sau mai puţin pe săptămână.

Citit 4166 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2019 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.