România, singura ţară care nu are o lege a fertilizării in vitro
Foto: sfatulparintilor.ro

România, singura ţară care nu are o lege a fertilizării in vitro
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

România este singura ţară din UE care nu are o lege a fertilizării in vitro, spun reprezentanţii Asociaţiei SOS Infertilitatea, precizând că persoanele infertile se confruntă cu mai multe probleme, printre care condiţiile "discriminatorii" de înscriere în subprogramul de ajutor financiar din partea statului.

"În 2010 am obţinut de la Ministerul Sănătăţii crearea subprogramului de Infertilitate prin care s-a acordat un sprijin parţial cuplurilor infertile. Nu se compară cu ceea ce este în Europa în mod real, nici măcar printre vecinii noştri. Bulgaria are trei proceduri, Ungaria are cinci. La noi de la minister există o procedură cu condiţii severe de acces şi pentru un număr foarte mic de cupluri", a spus, pentru Mediafax, fondatoarea Asociaţiei SOS Infertilitatea, Nicoleta Brunel.

Pentru a beneficia de cei 6.150 de lei din partea Ministerului Sănătăţii pentru procedurile FIV, pe lângă criteriul de vârstă, cuplul trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe care sunt "discriminatorii", mai spune reprezentanta asociaţiei.

În 2011, Ministerul Sănătăţii a lansat subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, prin intermediul căruia cuplurile infertile pot primi 6.150 de lei dacă îndeplinesc cerinţele programului. Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii, în perioada iulie 2011-decembrie 2012, 100 de copii au fost născuţi în urma subprogramului.

Citit 1171 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2019 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.