Româncele, cele mai afectate de cancerul de col uterin

Româncele, cele mai afectate de cancerul de col uterin
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cancerul de col uterin rămâne o gravă problemă de sănătate publică în România. După cel mamar, acesta este cel de-al doilea tip de cancer care le afectează pe femeile din România. Astfel, ţara noastră se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa bolii şi pe primul loc la mortalitatea cauzată de această boală, potrivit celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer (GLOBOCAN).

Grav este şi faptul că boala care face mii de victime în fiecare an ar putea fi prevenită sau tratabilă, în cazul în care ar fi depistată din timp. Tocmai din acest motiv, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (21-27 ianuarie) pune accent, anul acesta, pe importanţa screeningului împotriva acestei boli.

3.308 femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin în România, iar aproximativ jumătate pierd, în fiecare an, lupta cu această boală. Anul trecut, peste 570.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în întreaga lume, iar peste 311.000 au murit din această cauză. Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent diagnosticat şi a patra cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel global. În 42 de ţări este principala sursă de mortalitate prin cancer la femei.

România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin (19,5 la 100.000 de locuitori), după Bulgaria, dar pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea (8,9 la 100.000 de locuitori), aceasta fiind, de altfel, cea mai ridicată rată a mortalităţii din întreaga regiune.

De aceea, cancerul de col uterin a urcat pe locul al doilea în ceea ce priveşte tipurile de cancer care le afectează pe româncele de toate vârstele, în timp ce în anii trecuţi se afla pe a treia poziţie, după cel mamar şi colorectal. În judeţul Galaţi, la sfârşitul anului 2017 (ultimele date disponibile), în evidenţele medicilor se aflau 1.690 de femei diagnosticate cu cancer de col uterin.

Virus vinovat pentru apariţia mai multor boli

Infecţia cu virusul HPV este una dintre cel mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Cercetările în domeniu arată că până la 80 la sută din populaţia feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus. Infecţia cu virusul HPV este responsabilă pentru apariţia a cinci tipuri de cancer, dintre care sută la sută din cazurile de cancer cervical, 88 la sută din totalul cazurilor de cancer anal, 70 la sută din cazurile de cancer vaginal, 50 la sută din cazurile de cancer penian şi 43 la sută din cazurile de cancer vulvar. Fiind o infecţie cu transmitere sexuală, abstinenţa este cea mai sigură metodă de prevenţie a acesteia. O altă metodă de prevenţie, recomandată la nivel internaţional, este vaccinarea anti-HPV.

Citit 1740 ori Ultima modificare Duminică, 27 Ianuarie 2019 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.