Gripa, mult mai periculoasă în Galaţi

Gripa, mult mai periculoasă în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

37 de cazuri de gripă au fost confirmate în judeţul Galaţi, în actualul sezon rece, iar medicii se aşteaptă ca noi îmbolnăviri să apară în săptămânile următoare. În ciuda numărului mic de bolnavi faţă de media naţională, judeţul nostru se situează în media ridicată a mortalităţii provocate de gripă, ceea ce înseamnă că boala a luat forme mai severe aici decât în majoritatea celorlalte judeţe. 

Şapte gălăţeni au murit din cauza gripei în ultimele câteva luni. În comparaţie, în tot sezonul rece 2017-2018, această boală respiratorie a provocat un singur deces în judeţul nostru. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, până pe 10 februarie a.c., în Timiş fuseseră înregistrate 26 de decese, în municipiul Bucureşti - 19, în Constanţa - nouă, în Arad – opt, în Olt – şase, iar în Galaţi şi Giurgiu, câte cinci decese. De cealaltă parte, în judeţe precum Braşov, Botoşani, Bistriţa, Bacău, Mehedinţi sau Maramureş, nu fusese înregistrat nici un deces produs de gripă.

În ultimele două săptămâni, alţi doi gălăţeni au murit ca urmare a complicaţiilor provocate de infecţia cu virusurile gripale de sezon. Conform medicilor, de departe cele mai agresive tulpini gripale sunt cele de tip A. Astfel, aşa cum se arată într-un material al DSP Galaţi, din cele 37 de cazuri confirmate în judeţul Galaţi, şapte au fost cauzate de virusul AH3 (din care trei decese), nouă, de virus AH1 pdm 09 (din care patru decese), 20 de cazuri diagnosticate pe baza datelor clinice şi prin teste rapide şi un caz cu virus A nesubtipat. Alături de gripă, până la sfârşitul săptămânii trecute, în judeţul Galaţi mai fuseseră diagnosticate 39.417 cazuri de viroze respiratorii şi în jur de 5.000 de cazuri de pneumonii. Cei mai afectaţi de infecţiile respiratorii sunt copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între cinci şi 14 ani, arată specialiştii DSP Galaţi.

Ce este gripa

Gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă cauzată de virusul gripal. În Europa, gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile de iarnă. Nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptomele comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală. "Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii virale respiratorii. Gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii şi nu de virusul gripal. În cazurile necomplicate, simptomele se rezolvă spontan în şapte zile de la debut. Îmbolnăvirile severe şi complicaţiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc: acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu afecţiuni medicale cronice, precum diabetul, deficitul imunitar, afecţiunile cronice respiratorii, afecţiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea, există un risc crescut pentru copiii la vârstele fragede şi pentru femeile gravide. Ocazional, pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe la risc", se arată într-un material informativ publicat de Spitalul "Grigore Alexandrescu" Bucureşti.

Citit 3217 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2019 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.