Exclusiv VL. Intervenţii chirurgicale realizate în premieră la Galaţi (FOTO)
Foto: Remus Basalic

Exclusiv VL. Intervenţii chirurgicale realizate în premieră la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

O echipă medicală formată dintr-un chirurg gălăţean şi un medic aflat în ultimul an de rezidenţiat a efectuat o serie de intervenţii chirurgicale laparoscopice în premieră pentru judeţul Galaţi. Operaţiile minim invazive au avut loc în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi, începând cu 20 ianuarie a.c. Astfel de proceduri nu ar fi fost posibile fără un dispozitiv medical performant, aparat pus provizoriu la dispoziţia spitalului de către un distribuitor de echipamente medicale.

Performanţa îi aparţine doctorului Constantin Truş, medic primar în cadrul secţiei Chirurgie I a Spitalului Judeţean Galaţi, şi Roxanei Enciu, medic aflat în ultimul an de rezidenţiat, în aceeaşi secţie. În total, au fost efectuate peste zece intervenţii de acest fel, de la hernii inghinale, amputaţii de rect, în cazul unor tumori localizate (în afecţiuni oncologice - n.r.), splenectomii laparoscopice (intervenţie chirurgicală de îndepărtare a splinei - n.r.) şi până la histerectomii (îndepărtare pe cale chirurgicală a uterului - n.r.) şi apendicite cu complicaţii.
"În cazul acestor pacienţi, intervenţiile clasice ar fi presupus o incizie foarte mare, ceea ce implica multe riscuri. După intervenţiile laparoscopice, în schimb, pacientul se poate mişca deja din a doua zi după operaţie, iar în a treia sau a patra este deja pregătit, în principiu, pentru externare. Avantajele acestei tehnici faţă de intervenţia chirurgicală clasică sunt multiple: riscul de complicaţii postoperatorii este mult mai mic, recuperarea este mai bună şi mai rapidă, reintegrarea pacientului în muncă este mai rapidă, iar suferinţa sa mult mai mică, costurile pentru spitale sunt mai mici, iar costurile tardive, generate de potenţialele complicaţii apărute pe parcurs, sunt de asemenea mai mici. Practic, avem beneficii pe toată linia. Până acum, oamenii plecau spre Bucureşti pentru astfel de intervenţii", a precizat, pentru "Viaţa liberă", dr. Constantin Truş.
La fel ca în cazul operaţiilor clasice, intervenţiile laparoscopice se fac sub anestezie generală. Similitudinile se opresc însă aici. În loc să fie tăiat pe o porţiune de mai mulţi centimetri, aşa cum se întâmplă în operaţiile normale, pacientului i se fac trei mici incizii prin care chirurgul introduce piesele folosite în intervenţie. În cazul histerectomiilor, spre exemplu, piesele sunt ulterior scoase pe cale vaginală, ceea ce înseamnă că tot ce rămâne după operaţie sunt doar trei cicatrici de câte un centimetru lungime.

"Aşteptăm să vină la noi pacienţii, pentru a rezolva cât mai multe cazuri"

"Eu am urmat un stagiu de pregătire la Spitalul de Urgenţă Militar Bucureşti şi acolo am făcut echipă cu medicii bucureşteni, am învăţat, am văzut astfel de tehnici, iar când m-am întors la Galaţi am discutat cu domnul doctor (dr. Constantin Truş - n.r.) şi am decis să încercăm să punem în practică. Norocul nostru a constat în faptul că am beneficiat de aparatul care ne era absolut necesar ca să putem face astfel de intervenţii. Dispozitivul ne-a fost lăsat, pur şi simplu, pentru o perioadă mai lungă de testare. Ideea pe care vrem să o transmite acum este că aşteptăm să vină la noi pacienţii, pentru a rezolva cât mai multe cazuri", a explicat medicul rezident Roxana Enciu.
G. N., o gălăţeancă în vârstă de 42 de ani, este printre primii pacienţi care au beneficiat de noua tehnică operatorie. La doar o zi după operaţie, femeia se declară fericită că a putut fi operată prin această metodă. "Mă simt puţin slăbită, din cauza anemiei pe care o am, însă operaţia a decurs bine. Domnul doctor mi-a spus că mă pot recupera mai repede şi că mă voi putea întoarce şi la muncă mai devreme", a spus pacienta.

Achiziţionarea unui astfel de aparat mai are de aşteptat 

Dispozitivul care a făcut posibilă realizarea în premieră a unor astfel de intervenţii la Galaţi se numeşte aparat de electrosigilare. "Datorită procedurii de electrosigilare, chirurgul nu mai este nevoit să facă ligaturi (legare a unui vas sanguin - n.r.). Până la vase de şapte milimetri, instrumentul respectiv face hemostaza (oprirea hemoragiei - n.r.) pe loc. Este o coagulare cu radiofrecvenţă prin care vasul este sigilat, după care există un cuţitaş cu ajutorul căruia este făcută tăierea între cele două margini sigilate. În felul acesta nu mai este nevoie să stai să faci manual hemostază şi ligaturi, lucruri care ar fi extrem de greu de făcut laparoscopic", a explicat dr. Constantin Truş.
Dispozitivul funcţionează cu ajutorul unei truse de operaţie de unică folosinţă. Costul aparatului, în care sunt incluse şi consumabilele necesare pentru o perioadă destul de mare de timp, se ridică la aproximativ 30.000 de euro. Conducerea spitalului a precizat că un astfel de dispozitiv ar putea fi achiziţionat, însă nu pentru moment, cel puţin nu atât timp cât bugetul de stat nu este încă promulgat.

"Este nevoie de echipamente moderne"

Secţia Chirurgie I din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi dispune de 55 de paturi şi de o singură sală de operaţie. În secţie operează trei medici, cărora li se va alătura curând, după terminarea perioadei de rezidenţiat, şi Roxana Enciu. În total, cel mai mare spital gălăţean dispune de trei secţii de chirurgie generală.
În prezent, nu toate cazurile medicale au indicaţie de intervenţie laparoscopică, unii pacienţi având încă nevoie de operaţii clasice. Chiar şi aşa, potrivit doctorului Constantin Truş, tehnicile minim invazive reprezintă viitorul în chirurgie. "Ne aşteptăm ca inclusiv cazuri medicale care în prezent nu pot fi operate laparoscopic să beneficieze de aceste tehnici în viitor. Practic, doar priceperea şi pregătirea medicului nu mai sunt de ajuns, ci este nevoie şi de echipamente medicale moderne", a precizat dr. Truş.

Citit 28363 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2019 00:07

8 comentarii

 • postat de Galatean
  Marți, 12 Martie 2019 18:48
  78.96.81.***
  Corectie:

  Imi scot palaria...

  Mai gresim
  0
  8
  Raportează
 • postat de v.t.
  Marți, 12 Martie 2019 17:00
  89.137.137.***
  Doi oameni buni care merita respectati si pretuiti. De astfel de oameni are devoie societatea nu de 16.000 de biserici si mii de trantori. Parazitii sa stea pe banii lor nu pe ai nostrii. Felicitari medicilor care au suflet bun si salveaza vieti !
  0
  16
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 12 Martie 2019 13:17
  78.96.81.***
  Iata o noua generatie de medici chirurgi urmeaza acelasi drum al profesionalismului generatiei mai in varsta, gen dr. Paul Ichim si altii ca dansul care au dus si duc inca stindardul chirurgiei din spitalul judetean!

  Trebuie totusi amintit ca chirurgia laparoscopica se practica de mult in spitalul judetean, eu fiind unul din beneficiarii acestui mod de operatie de hernie inghinala, fiere si apendicita, primele doua facute de dr. Paul Ichim, care a fost de un profesionalism desavarsit, iar pe celalat chirurg nu- mi amintesc numele; oricum le multumesc foarte mult, au trecut multi ani si sunt foarte bine!

  I-mi scot palaria in fata acestor oameni si le doresc sa aiba sanatatea pe care mi-au refacut-o cu aceste ocazii!

  Iar generatiei noi de medici le doresc mult succes, spulberand unele neincrederi ale concetatenilor nostri ca in spitalul judetean Galati nu mai sunt specialisti ci doar spagari!
  0
  13
  Raportează
 • postat de Elena Pavel
  Marți, 12 Martie 2019 11:19
  88.24.248.***
  Ma bucură nespus de mult să citesc astfel de știri!! Ma bucur in primul rând pt beneficiari și felicit ambii medici pt atitudine și merit!Si sa sperăm c o sa dureze cât mai mult in spital.
  1
  24
  Raportează
 • postat de Remus
  Marți, 12 Martie 2019 11:00
  82.137.11.***
  Nu este un ONG o Fundație ceva organizat care să strângă fonduri pentru dotarea Spitalului județean de urgență Eu în luna ianuarie am avut infarct miocardic și am făcut 255km până la București noaptea pe timp de viscol ///AM AVUT NOROC CĂ DOCTORI DIN GALAȚI M-AU STABILIZAT SI AM AJUNS VIU LA BUCUREȘTI ( CEI MAI MULȚI CU INFARCT NU AJUNG) ACOLO.// CU UN ECHIPAMENT ASEMĂNĂTOR AM AVUT O INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ DE 40MIN APROAPE FĂRĂ ANESTEZIE// NOI DIN GALAȚI SUNTEM ARONDAȚI 2 ZILE LA SPITALE DIN IAȘI ȘI DOUĂ ZILE LA BUCUREȘTI ( 255KM) /// DE CE NU SE POATE CUMPĂRĂ ACUM ACEASTĂ APARATURĂ SALVATOARE??? SPITALUL JUDEȚEAN APARȚINE SI DE PRIMARIE??? ///DOMNILOR CONSILIERI NU PUTEȚI VOTA O HOTĂRÂRE PRIVIND CUMPĂRAREA APARATURII MEDICALE??? VĂ VOTAM PÂNĂ CÂND DORIȚI DUMNEVOASTRĂ DAR FACEȚI CEVA SI PENTRU SPITALUL JUDEȚEAN/// NUMAI PANSELUȚE OLANDEZE SI GARAJE SUPRAETAJATE ,BORDURI SI DRUMURI DE CENTURĂ FACEM ??? NU ESTE NICI UN CADRU MEDICAL IN CONSILIUL LOCAL CARE SĂ VA LUMINEZE MINȚILE ȘI SĂ VĂ SPUNĂ CĂ TOȚI MAI DEVREME SAU MAI TÂRZIU TRECEM MAI ÎNTÂI PE LA SPITALUL JUDEȚEAN SI APOI PE LA CAPELA CIMITIRULUI/// NIMENI NU SCĂPA/// CHIAR DACĂ AJUNGEȚI LA SPITAL IN AUSTRIA VEȚI FI STABILIZATI TOT LA GALAȚI DACĂ AU CU CE DOCTORII DEOCAMDATĂ ESTE O CAMPANIE CU OAMENI SĂNĂTOȘI VOINICI și Rău Intenționați care atacă Cadrele medicale SA NE FEREASCĂ DUMNEZEU SA VREA DOCTORUL SĂ VĂ SALVEZE SI SA NU AIBĂ CU CE SAU PENTRU CĂ SUNT ARESTAȚI PREVENTIV
  1
  19
  Raportează
 • postat de Marius
  Marți, 12 Martie 2019 10:43
  37.251.221.***
  Cel mai bun medic chirurg galatean !
  0
  22
  Raportează
 • postat de Vasile
  Marți, 12 Martie 2019 08:45
  89.136.0.***
  30.000 Euro, raportat la numarul cetatenilor din oras/judet, care pot dona 1 euro, poate ajuta la rezolvarea problemei artificiale generate de acte manageriale ce ridica piedici in loc sa le rezove! Poate o initiativa pe retelele sociale rezolva si aceasta problema (amanata de unii, si de nerezolvat pentru altii). Se stie oare de cand se efectueaza astfel de interventii la Judeteanul din Braila?
  0
  17
  Raportează
 • postat de Doina
  Marți, 12 Martie 2019 08:44
  5.2.209.***
  Vase de 7 centimetri???

  Felicitari medicilor!
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.