Exclusiv VL. Intervenţii chirurgicale realizate în premieră la Galaţi (FOTO)
Foto: Remus Basalic

Exclusiv VL. Intervenţii chirurgicale realizate în premieră la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

O echipă medicală formată dintr-un chirurg gălăţean şi un medic aflat în ultimul an de rezidenţiat a efectuat o serie de intervenţii chirurgicale laparoscopice în premieră pentru judeţul Galaţi. Operaţiile minim invazive au avut loc în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi, începând cu 20 ianuarie a.c. Astfel de proceduri nu ar fi fost posibile fără un dispozitiv medical performant, aparat pus provizoriu la dispoziţia spitalului de către un distribuitor de echipamente medicale.

Performanţa îi aparţine doctorului Constantin Truş, medic primar în cadrul secţiei Chirurgie I a Spitalului Judeţean Galaţi, şi Roxanei Enciu, medic aflat în ultimul an de rezidenţiat, în aceeaşi secţie. În total, au fost efectuate peste zece intervenţii de acest fel, de la hernii inghinale, amputaţii de rect, în cazul unor tumori localizate (în afecţiuni oncologice - n.r.), splenectomii laparoscopice (intervenţie chirurgicală de îndepărtare a splinei - n.r.) şi până la histerectomii (îndepărtare pe cale chirurgicală a uterului - n.r.) şi apendicite cu complicaţii.

"În cazul acestor pacienţi, intervenţiile clasice ar fi presupus o incizie foarte mare, ceea ce implica multe riscuri. După intervenţiile laparoscopice, în schimb, pacientul se poate mişca deja din a doua zi după operaţie, iar în a treia sau a patra este deja pregătit, în principiu, pentru externare. Avantajele acestei tehnici faţă de intervenţia chirurgicală clasică sunt multiple: riscul de complicaţii postoperatorii este mult mai mic, recuperarea este mai bună şi mai rapidă, reintegrarea pacientului în muncă este mai rapidă, iar suferinţa sa mult mai mică, costurile pentru spitale sunt mai mici, iar costurile tardive, generate de potenţialele complicaţii apărute pe parcurs, sunt de asemenea mai mici. Practic, avem beneficii pe toată linia. Până acum, oamenii plecau spre Bucureşti pentru astfel de intervenţii", a precizat, pentru "Viaţa liberă", dr. Constantin Truş.

La fel ca în cazul operaţiilor clasice, intervenţiile laparoscopice se fac sub anestezie generală. Similitudinile se opresc însă aici. În loc să fie tăiat pe o porţiune de mai mulţi centimetri, aşa cum se întâmplă în operaţiile normale, pacientului i se fac trei mici incizii prin care chirurgul introduce piesele folosite în intervenţie. În cazul histerectomiilor, spre exemplu, piesele sunt ulterior scoase pe cale vaginală, ceea ce înseamnă că tot ce rămâne după operaţie sunt doar trei cicatrici de câte un centimetru lungime.

"Aşteptăm să vină la noi pacienţii, pentru a rezolva cât mai multe cazuri"

"Eu am urmat un stagiu de pregătire la Spitalul de Urgenţă Militar Bucureşti şi acolo am făcut echipă cu medicii bucureşteni, am învăţat, am văzut astfel de tehnici, iar când m-am întors la Galaţi am discutat cu domnul doctor (dr. Constantin Truş - n.r.) şi am decis să încercăm să punem în practică. Norocul nostru a constat în faptul că am beneficiat de aparatul care ne era absolut necesar ca să putem face astfel de intervenţii. Dispozitivul ne-a fost lăsat, pur şi simplu, pentru o perioadă mai lungă de testare. Ideea pe care vrem să o transmite acum este că aşteptăm să vină la noi pacienţii, pentru a rezolva cât mai multe cazuri", a explicat medicul rezident Roxana Enciu.

G. N., o gălăţeancă în vârstă de 42 de ani, este printre primii pacienţi care au beneficiat de noua tehnică operatorie. La doar o zi după operaţie, femeia se declară fericită că a putut fi operată prin această metodă. "Mă simt puţin slăbită, din cauza anemiei pe care o am, însă operaţia a decurs bine. Domnul doctor mi-a spus că mă pot recupera mai repede şi că mă voi putea întoarce şi la muncă mai devreme", a spus pacienta.

Achiziţionarea unui astfel de aparat mai are de aşteptat 

Dispozitivul care a făcut posibilă realizarea în premieră a unor astfel de intervenţii la Galaţi se numeşte aparat de electrosigilare. "Datorită procedurii de electrosigilare, chirurgul nu mai este nevoit să facă ligaturi (legare a unui vas sanguin - n.r.). Până la vase de şapte milimetri, instrumentul respectiv face hemostaza (oprirea hemoragiei - n.r.) pe loc. Este o coagulare cu radiofrecvenţă prin care vasul este sigilat, după care există un cuţitaş cu ajutorul căruia este făcută tăierea între cele două margini sigilate. În felul acesta nu mai este nevoie să stai să faci manual hemostază şi ligaturi, lucruri care ar fi extrem de greu de făcut laparoscopic", a explicat dr. Constantin Truş.

Dispozitivul funcţionează cu ajutorul unei truse de operaţie de unică folosinţă. Costul aparatului, în care sunt incluse şi consumabilele necesare pentru o perioadă destul de mare de timp, se ridică la aproximativ 30.000 de euro. Conducerea spitalului a precizat că un astfel de dispozitiv ar putea fi achiziţionat, însă nu pentru moment, cel puţin nu atât timp cât bugetul de stat nu este încă promulgat.

"Este nevoie de echipamente moderne"

Secţia Chirurgie I din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi dispune de 55 de paturi şi de o singură sală de operaţie. În secţie operează trei medici, cărora li se va alătura curând, după terminarea perioadei de rezidenţiat, şi Roxana Enciu. În total, cel mai mare spital gălăţean dispune de trei secţii de chirurgie generală.

În prezent, nu toate cazurile medicale au indicaţie de intervenţie laparoscopică, unii pacienţi având încă nevoie de operaţii clasice. Chiar şi aşa, potrivit doctorului Constantin Truş, tehnicile minim invazive reprezintă viitorul în chirurgie. "Ne aşteptăm ca inclusiv cazuri medicale care în prezent nu pot fi operate laparoscopic să beneficieze de aceste tehnici în viitor. Practic, doar priceperea şi pregătirea medicului nu mai sunt de ajuns, ci este nevoie şi de echipamente medicale moderne", a precizat dr. Truş.

Citit 30559 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2019 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.