O nouă anchetă privind dezinfectanţii din spitale. Percheziţii în mai multe judeţe din ţară

O nouă anchetă privind dezinfectanţii din spitale. Percheziţii în mai multe judeţe din ţară
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Poliţiştii au făcut cinci percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la locuinţele unor persoane şi sediile unor firme care produc, importă şi comercializează produse biocide. Acţiunea a avut loc într-un dosar în care se suspectează că, în 2018, ar fi fost fabricate şi vândute unor spitale substanţe pentru dezinfecţia suprafeţelor care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor. Firma vizată de percheziţiile de marţi privind dezinfectanţii diluaţi este o firmă din Prahova, Al Carina, al cărei nume a apărut şi în contextul scandalului Hexi Pharma. Două dintre produsele biocide găsite neconforme aparţin unui producător din Bucureşti, care are punct de lucru în judeţul Ilfov, iar al treilea este fabricat într-un stat membru al UE şi distribuit de o firmă din judeţul Prahova, arată Ministerul Sănătăţii (MS). Firma producătoare şi distribuitorul au fost amendate în total cu 35.000 de lei pentru neconformităţile găsite în urma controalelor.

Sorina Pintea a spus, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că ancheta a început după o plângere făcută de Ministerul Sănătăţii, în 10 ianuarie.

"Anul trecut, inspectorii direcţiilor de sănătate publică au făcut un control tematic în ţară, la spitalele din ţară, verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei unui număr de 15 produse, au fost constatate neconformităţi pe o anumită zonă de acţiune la trei produse. În urma retestării acestora, aspectele semnalate iniţial au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătăţii a făcut o plângere privind aceste produse firmelor care au comercializat aceste produse", a afirmat ea.

Ea a precizat că aceste produse sunt folosite într-o primă etapă de dezinfecţie, iar dacă procedurile sunt respectate întocmai, nu reprezintă un pericol pentru pacienţi. Ministrul a explicat că nu este vorba despre dezinfectanţi diluaţi, ci produse neconforme pentru anumite tipuri de acţiune, mai exact cea fungicidă.

Totodată, Pintea a spus că nu există nicio legătură între ceea ce s-a întâmplat la Institutul "Marius Nasta", unde mai mulţi pacienţi au murit după ce s-au infectat cu acinetobacter, şi aceşti dezinfectanţi neconformi.

"Ce s-a întâmplat la «Marius Nasta» a fost un caz de focar de infecţie pe care spitalul l-a raportat, lucru absolut normal. În toate spitalele din lumea aceasta există infecţii, acestea se raportează, problema României la un moment dat a fost că aceste infecţii nu se raportau. Anul trecut, numărul acestor infecţii s-a dublat şi eu am spus că mă bucur. Asta înseamnă că am început să raportăm, să fim serioşi", a afirmat Pintea.

Acţiunea poliţiştilor are loc într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

"Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi comercializate către diverse unităţi spitaliceşti de pe teritoriul naţional produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor", arată Poliţia Română.

Citit 1357 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2019 23:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.