”Este nevoie de mai mulţi bani pentru medicina de familie”. Declarația ministrului Sănătăţii

”Este nevoie de mai mulţi bani pentru medicina de familie”. Declarația ministrului Sănătăţii
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joia trecută, 28 martie 2019, că medicina de familie este foarte importantă, iar Guvernul va susţine creşterea procentajului alocat pentru medicii de familie printr-un împrumut de aproximativ 800 de milioane de euro pe care Ministerul Finanţelor îl negociază cu Banca Mondială.

"Chiar ne preocupă acest aspect (medicina de familie - n.r.) şi în afară de ceea ce s-a făcut până acum, adică creşterea bugetului pentru medicina de familie cu aproximativ 25 la sută, anul acesta, am înţeles că este nevoie de o creştere a procentului alocat pentru acest domeniu de la 6,5 la sută, cât este acum, la zece la sută. Guvernul va susţine acest lucru printr-un împrumut pe care Ministerul Finanţelor îl negociază cu Banca Mondială. O mare parte din împrumut va merge pentru plata serviciilor suplimentare efectuate de către medicii de familie, pentru îmbunătăţirea activităţii medicului de familie, pentru medicina comunitară, pentru eficientizarea cheltuielilor din sănătate şi pentru alte aspecte care ţin de eficientizare în sănătate", a spus Pintea, în urma unei dezbateri pe care a avut-o cu medicii de familie. Potrivit demnitarului, este vorba despre o schemă de ajutor de stat pe care ministrul de finanţe a propus-o pentru medicina de familie. "Practic, acest împrumut este bazat pe indicatori de rezultat. Cu siguranţă nu poţi să obţii rezultate dacă nu investeşti nişte bani", a arătat reprezentantul de la Sănătate.

Autorităţile spun că vor să întărească prevenţia

La rândul său, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a afirmat că se pot achiziţiona anumite servicii şi echipamente care să vină în sprijinul medicilor de familie pentru a presta o serie de activităţi medicale pe care Ministerul Sănătăţii le va stabili. "De la echipamente, dotări ale cabinetelor acestor medici, pregătirea personalului medical, de care au nevoie pentru a presta acele activităţi şi chiar şi ambulanţe. (...) Până la final de an să se poată finanţa foarte eficient. Întărim partea de medicină preventivă, degrevăm spitalele judeţene. Se va acorda un prim ajutor medical la nivelul medicului de familie, care să aibă şi dotarea necesară, pregătirea necesară şi sprijinul financiar şi nu numai pentru a face acest lucru", a spus Teodorovici.

Citit 1287 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2019 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.