Surse vegetale de melatonină

Surse vegetale de melatonină
Somnifer
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Melatonina este hormonul care joacă un rol crucial în durata somnului, şi în calitatea acestuia, antrenând o stare generală de bine. Secreţia de melatonină are loc odată cu lăsarea întunericului, micşorându-se progresiv până spre dimineaţă. Hormonul este eliberat în principal de epifiză, o glandă endocrină care ne ajută să facem diferenţa, la nivel inconştient, între zi şi noapte, fiind implicată în reglarea ciclului somn-veghe. De asemenea, creşte frecvenţa somnului cu vise şi facilitează adaptarea la schimbările de fus orar.

Prin urmare, persoanele care suferă de insomnie sau cele care nu au somn odihnitor pot avea deficit de melatonină. Nivele scăzute mai apar şi la cei cu anxietate, precum şi la cei care suferă de depresie toamna şi iarna, datorită scăderii duratei luminii naturale.

Astfel de persoane care secretă melatonina insuficientă în mod natural o pot lua, însă, din surse vegetale.

Unul dintre alimentele bogate în nutrienţi esenţiali care stimulează melatonina este ceapa, conţinând şi vitamine care ajută la reglarea ritmului cardiac. Banalele sunt şi ele un remediu excelent împotriva insomniei, fiind alimente bogate în melatonină, iar printre cele mai recomandate alimente pentru îmbunătăţirea calităţii somnului sunt cireşele. Acestea conţin vitaminele A, C şi E, ale căror efecte antioxidante diminuează efectele negative ale stresului. O sursă majoră de melatonină o reprezintă şi plantele aromatice, nucile şi alunele.

Pentru un somn liniştit, este foarte important să dormim între orele 22-2, când se produce în creier 97 la sută din cantitatea de melatonină necesară corpului, apogeul secreţiei fiind între orele două şi patru dimineaţa.

Citit 3398 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iulie 2019 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.