Judeţul Galaţi, fruntaş la numărul de medici legişti

Judeţul Galaţi, fruntaş la numărul de medici legişti
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" dă în fiecare an publicităţii un raport care cuprinde activitatea instituţiei şi a unităţilor din suburdinea sa în anul precedent. În documentul valabil pentru anul trecut, Institutul subliniază că "încadrarea cu personal în majoritatea instituţiilor medico-legale se situează mult sub nivelul minim acceptabil în raport cu volumul de muncă".

În vreme ce necesarul minim ar fi de un medic legist la 100.000 de locuitori, sunt judeţe care se situează mult sub această valoare. Nu este şi cazul Galaţiului, aşa cum reiese din acelaşi raport. Astfel, în judeţul nostru îşi desfăşoară activitatea şase medici legişti, dintre care patru sunt şi cadre didactice. Echipa de doctori de la Serviciul de Medicină Legală Galaţi este completată şi de un medic de altă specialitate, precum şi de trei alţi angajaţi cu studii superioare. În total, 29 de angajaţi lucrează în acest serviciu din incinta Spitalului Judeţean Galaţi.

Rezultă astfel o medie de 1,6 medici legişti la suta de mii de locuitori adulţi. Judeţul nostru se situează astfel după Iaşi (2,4 medici legişti la suta de mii de locuitori), Bihor (2,3 medici legişti/100.000 de locuitori) şi Timişoara (1,8 medici legişti/100.000 de locuitori), la egalitate cu Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) Bucureşti. Media naţională este de 1,24 medici legişti la suta de mii de locuitori. La polul opus, judeţele cu cel mai mare deficit de medici legişti sunt Maramureş, Vrancea, Ialomiţa, Alba, Bacău, Braşov şi Neamţ.

Probleme observate la Medicina Legală Galaţi

"Reperul de un medic legist/100.000 locuitori nu reprezită un maxim ideal, ci este un minimum minimorum aflat la limita funcţionalităţii sistemului medico-legal", arată specialiştii INML Bucureşti. În raport, sunt notate şi o serie de probleme observate în 2018 la Serviciul de Medicină Legală Galaţi. În ceea ce priveşte aprovizionarea, materialele solicitate de angajaţii serviciului au fost obţinute cu întârziere. O altă problemă o constituie "lipsa prevederilor precedurale clare privind determinarea alcoolemiei". Au fost dificultăţi şi în ceea ce priveşte optimizarea schemei de personal, iar triajul privind efectuarea autopsiilor medico-legale a fost considerat ineficient.

Citit 3730 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.