Medicament retras de urgenţă din farmacii, pentru că ar favoriza apariţia cancerului

Medicament retras de urgenţă din farmacii, pentru că ar favoriza apariţia cancerului
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un medicament care conţine susbstanţa activă ranitidină (Zantac) a fost retras dintr-un mare lanţ de farmacii din Statele Unite ale Americii, din cauza faptului că ar favoriza apariţia cancerului. Atât în SUA, cât şi în Canada şi în Uniunea Europeană a fost demarată o anchetă pentru reevaluarea ranitidinei conţinută de acest medicament.

Canada şi Franţa au scos deja de la vânzare medicamentele pe bază de ranitidină, iar în mai multe ţări europene sunt în curs proceduri de retragere. Medicii din aceste ţări i-au sfătuit pe pacienţii care luau medicamente pe bază de ranitidină să nu le mai folosească sau să le înlocuiască cu alte medicamente care nu se bazează pe aceată substanţă activă.

Ranitidina este un medicament foarte des folosit pentru arsurile gastrice şi pentru pacienţii cu ulcere stomacale şi se eliberează în farmacii atât pe bază de reţetă, cât şi la liber.

La 13 septembrie, atât Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, cât şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi-au făcut publice deciziile de a reevalua prezenţa N-nitrosodimetilaminei în medicamentatele care conţin ranitidină. Această substanţă, cunoscută şi sub denumirea de dimetilnitrosamină, este suspectată, pe baza unor studii făcute pe animale, că ar putea fi un carcinogen uman (o substanţă care poate produce cancer - n.r.).

În cantităţi mici, substanţa nu este periculoasă

Substanţa este prezentă însă şi în apă şi în alimente, inclusiv în carne, produse lactate şi legume, dar nu este dăunătoare atunci când este vorba de cantităţi foarte mici, scrie BBC, informează digi24.ro. Pe de altă parte, un studiu făcut public în februarie 2019 avertiza că medicamentele împotriva acidităţii gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer, până în punctul reducerii duratei de supravieţuire a pacienţilor care iau aceste medicamente, potrivit Agerpres.

Citit 8362 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Octombrie 2019 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.