Soluţii pentru evitarea unei crize a medicamentelor

Soluţii pentru evitarea unei crize a medicamentelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Sănătăţii a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că a identificat soluţii pentru cele 128 de medicamente în cazul cărora preţurile expiră la începutul lunii noiembrie. Pe de altă parte, reprezentanţii producătorilor internaţionali de medicamente atrag atenţia că pentru unele molecule care ar putea dispărea de pe piaţă nu există încă alternativă terapeutică.

Astfel, pentru 58 dintre acestea a fost acceptat preţul de către companiile farmaceutice, iar săptămâna aceasta Ordinul de preţ va fi publicat la rubrica "transparenţă decizională" pe pagina de internat a Ministerului Sănătăţii (MS), informează instituţia, printr-un comunicat. Pentru alte 52 de molecule au fost identificate echivalente terapeutice de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi de comisiile de specialitate.

Potrivit MS, în cazul celor 18 molecule pentru care nu s-a acceptat preţul şi nu s-a confirmat nici existenţa echivalentului farmaceutic, instituţia a solicitat din partea comisiilor de cardiologie, urologie, diabet, reumatologie, radiologie şi boli infecţioase un punct de vedere privind existenţa unui alt medicament care poate trata aceeaşi afecţiune în România. Până în data de 14 octombrie, comisiile de specialitate au avut termen pentru a comunica dacă există acest echivalent terapeutic, iar în cazul în care nu se confirmă, urmează să fie emise autorizaţii pentru nevoi speciale. „Facem toate demersurile pentru ca niciun pacient să nu rămână fără tratament”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

La rândul său, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat vineri, într-o dezbatere, că pentru 128 de medicamente expiră preţurile de la 1 noiembrie, iar dintre acestea 30 nu au alternativă terapeutică, relatează Agerpres. Ministrul Sorina Pintea a afirmat însă că există soluţii pentru ca medicamentele să rămână pe piaţă. Întrebată dacă vor ieşi de pe piaţă acele 30 de medicamente, ea a răspuns: „Nu, există soluţii care se pot aplica. Sunt trei variante de lucru".

Citit 816 ori Ultima modificare Luni, 14 Octombrie 2019 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.