Platformă online destinată bolnavilor de cancer

Platformă online destinată bolnavilor de cancer
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Onco-Plan.ro este prima platformă cu informaţii despre nutriţie, sănătate emoţională şi comunicare dedicată pacienţilor oncologici. Lansată săptămâna trecută, aceasta permite fiecărui bolnav să realizeze un plan individualizat pentru a-şi îmbunătăţi stilul de viaţă şi starea de sănătate pe termen lung.

Platforma a fost creată de către o companie farmaceutică în parteneriat cu Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. „Ne dorim ca informaţiile să ajungă la pacienţi, iar aceştia să înveţe să pună presiune pe sistem, să îşi apere drepturile şi să ştie despre boală. Ne dorim totodată dublarea ratei de supravieţuire a pacienţilor”, a explicat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Cezar Irimia, citat de adevarul.ro.

„După diagnosticare, pacientul pică într-o extremă negativă, în care totul i se pare o fatalitate şi i se pare că i s-a terminat viaţa, iar de aceea răspunsul la tratament este anevoios. Asta pentru că pacienţii oncologici resimt efectele secundare ale tratamentului la nivel fizic, dar şi în viaţa de zi cu zi”, mai arată Irimia.

Specialiştii arată că două din cinci persoane diagnosticate cu cancer spun că şi-au pierdut pofta de mâncare. În plus, circa 43 la sută din pacienţi suferă de stres psihologic major. De aceea, pacienţilor le este recomand să nu se informeze din surse necredibile de pe Internet, ci de pe platforma onco-plan.ro, întrucât informaţiile sunt avizate de către experţi. „Informaţiile de pe platformă provin de la specialiştii Federaţiei şi sunt avizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, astfel că beneficiarii pot avea încredere. Apoi, elementul emoţional este foarte important în reuşita tratamentului. De aceea, căutăm să-i reabilităm emoţional pe pacienţi şi să-i sprijinim în lupta cu cancerul”, mai arată preşedintele FABC.

Pe platformă, pacienţii oncologici îşi pot crea un plan individualizat în funcţie de tipul de cancer de care suferă, putând bifa „cancer pulmonar”, „melanom” sau „suport general”. Apoi, la capitolul „Sănătate şi nutriţie” aleg mai multe teme pentru care vor să găsească soluţii: constipaţii, dificultate la înghiţire, oboseală, pierderea apetitului, senzaţia de ameţeală şi vomă. Pot alege totodată reţete sănătoase. Planul cuprinde şi capitolul sănătatea emoţională, unde pacienţii află despre gestionarea emoţiilor şi strategii de a face faţă diagnosticului de cancer. Comunicarea este un alt punct din plan şi cuprinde teme precum relaţia cu cei apropiaţi şi sfaturi pentru comunicare eficientă şi deschisă.

Citit 1532 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2019 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.