Terapia care poate vindeca hepatita C. Tratament fără interferon pentru aproape 18.000 de pacienţi

Terapia care poate vindeca hepatita C. Tratament fără interferon pentru aproape 18.000 de pacienţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

17.800 de pacienţi români diagnosticaţi cu hepatită C în diverse stadii vor beneficia de tratament fără interferon decontat de statul român, a declarat, vineri, 22 noiembrie, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH) din România, Marinela Debu. Potrivit acesteia, de tratament vor beneficia şi copiii cu hepatită C, cu condiţia ca aceştia să aibă vârsta mai mare de 12 ani.

"Tocmai astăzi (22 noiembrie - n.red.), reprezentanţii CNAS ne-au informat. Sunt ultimele zile de negocieri. Se speră că astăzi se vor termina negocierile şi în luna decembrie să se semneze şi următorul contract. Din păcate, acum suntem în a treia lună în care avem o pauză între cele două contracte, pauză pe care ne-o doream evitată, dacă era posibil. Vestea bună este că vom avea şansa ca pe noul contract să-i avem şi pe copiii de la 12 ani care să intre pe noile terapii antivirale, pentru ca pacienţii din această categorie să nu mai fie nevoiţi să apeleze la tratamentul cu interferon, ci să aibă acces la noile terapii. Pe următorul contract, cifra este de 17.800 de pacienţi care vor beneficia de tratament", a spus Marinela Debu.

Noua terapie, salvatoare

Până ca noile terapii antivirale să devină disponibile, românii bolnavi de hepatita C aveau la dispoziţie doar tratamentul pe bază de interferon. Terapia cu interferon este de lungă durată (aproximativ şase luni), fiind greu de suportat de organism, iar efectele adverse sunt uneori destul de severe. Mai mult, rata de succes a tratamenului cu interferon pentru pacienţii cu hepatită cronică era de doar aproximativ 50 la sută. Noua terapie, numită şi "interferon-free", este disponibilă deja de câţiva ani în România, fiind decontată de stat. Noul tratament durează, de regulă, doar 12 săptămâni, este mult mai uşor de suportat de organism şi duce la vindecare în aproape toate cazurile.

Hepatita C este o boală infecţioasă care afectează în principal ficatul. Infecţia cu virusul hepatitei C (VHC) cauzează această boală. Adeseori, hepatita C nu se manifestă prin simptome, dar o infecţie cronică poate afecta ficatul, iar după o perioadă mai îndelungată poate duce la ciroză sau la cancer hepatic. Boala se transmite la oameni mai ales prin contact direct cu sângele infectat în urma administrării de injecţii intravenoase, prin folosirea echipamentului medical nesteril şi prin transfuzii de sânge sau, posibil, prin relaţii sexuale neprotejate cu persoane infectate.

Citit 2256 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2019 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.