Opt bebeluşi au murit, în doar două luni

Opt bebeluşi au murit, în doar două luni
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În România, au fost înregistrate, în 2018, 1.214 decese ale copiilor sub un an, ceea ce arată o rată a mortalităţii infantile (numărul deceselor raportat la 1.000 de naşteri - n.red.) de 6,5 la mie. Atunci când decesul are loc înaintea vârstei de un an, specialiştii vorbesc de mortalitate infantilă. Cele mai multe astfel de cazuri ar putea fi evitate, prin dotarea maternităţilor cu aparatură de specialitate şi prin programe de informare destinate tinerelor cupluri.

Un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi arată că judeţul nostru a înregistrat, anul trecut, o rată a mortalităţii infantile de 7,71 la mie, peste media naţională. În Galaţi au murit, în 2018, 28 de copii cu vârsta sub un an. Din acest punct de vedere, lucrurile stau la fel de rău, indiferent că vorbim de oraş sau de mediul rural. Anul acesta, doar în lunile iulie şi august, opt copii cu vârstă sub un an au murit în judeţul nostru, arată un document al Direcţiei de Statistică Galaţi.

Organizaţia "Salvaţi Copiii" atrage atenţia că mai mult de jumătate dintre decesele sub un an se produc în prima lună de viaţă. O analiză realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că o parte din aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai bună monitorizare a sarcinii, care ar fi permis atât intervenţii în această perioadă, cât şi direcţionarea sarcinilor cu complexitate mare către unităţi echipate corespunzător.

Fără dotări corespunzătoare în maternităţi

"Din păcate însă, o mare parte din gravide nu au beneficiat de investigaţii prenatale. De asemenea, un rol esenţial în salvarea bebeluşilor născuţi prematur o are dotarea corespunzătoare a secţiilor de neonatologie. Procentul cel mai mare de decese ale copiilor sub un an se înregistrează pentru mamele fără educaţie şi pentru cele care au terminat doar şcoala primară. Vârsta mamei este de asemenea un factor important, cu rate mari ale mortalităţii atât la mamele adolescente, cât şi la cele peste 40 de ani. Informarea mamelor cu nivel de educaţie scăzut, cât şi informarea mamelor minore asupra riscurilor sarcinilor timpurii pot preveni o parte din decesele copiilor", se arată într-un comunicat al "Salvaţi Copiii".

Specialiştii recomandă ca viitoarele mame să meargă mai întâi la medicul de familie, apoi la medicul specialist, pentru a monitoriza sarcina şi pentru a preveni astfel naşterea prematură şi eventualele complicaţii care pot duce la deces.

Citit 1747 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2019 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.