Cancerul de sân, depistat prin inteligenţă artificială

Cancerul de sân, depistat prin inteligenţă artificială
Metodă nouă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Potrivit American Cancer Society, radiologii ratează circa 20 la sută dintre cancerele de sân în mamografii, iar jumătate dintre femeile care sunt investigate pe parcursul a zece ani au rezultate pozitive false.

Un studiu recent publicat miercuri, 1 ianuarie, în revista Nature, arată că un sistem de inteligenţa artificială al Google are potenţialul de a îmbunătăţi acurateţea examinărilor pentru cancerul de sân, care afectează una din opt femei la nivel mondial.

Echipa, care a inclus cercetători ai Imperial College London şi National Health Service din Marea Britanie, a instruit sistemul să identifice cancere de sân pe zeci de mii de mamografii.

Ulterior, a comparat predicţiile cu rezultatele reale dintr-un set de 25.856 de mamografii din Marea Britanie şi 3.097 din Statele Unite.

Studiul a arătat că sistemul de inteligenta artificială poate identifica tumorile canceroase cu o acurateţe similară celei a experţilor radiologi, reducând însă numărul rezultatelor fals pozitive cu 5,7 la sută în grupul din Statele Unite şi cu 1,2 la sută în cel din Marea Britanie. De asemenea, sistemul de inteligenţă artificială a redus numărul de cazuri fals negative, unde testele sunt clasificate în mod eronat ca fiind normale, cu 9,4 la sută în grupul din Statele Unite şi cu 2,7 la sută în grupul britanic.

Într-un test separat, grupul de cercetători a comparat sistemul de inteligenţă artificială cu şase radiologi şi a constatat că sistemul a avut rezultate mai exacte în anticiparea cancerelor de sân.

Citit 1267 ori Ultima modificare Joi, 02 Ianuarie 2020 14:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.