De ce este bine să stai în frig. Efectele surprinzătoare ale temperaturilor scăzute asupra corpului
Foto: viataverdeviu.ro

De ce este bine să stai în frig. Efectele surprinzătoare ale temperaturilor scăzute asupra corpului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe timpul iernii, de cele mai multe ori căutăm să stăm la căldură, să ne îmbrăcăm bine, să nu simţim deloc frigul, dar expunerea la temperaturi scăzute nu reprezintă tocmai un lucru rău pentru sănătate. În unele ţări, temperaturile scăzute sunt luate foarte în serios, mai ales în scop medical. Chiar dacă ne aflăm în sezonul rece şi ne temem de răceală şi gripă, statul în frig este chiar benefic pentru sănătate. Iată, aşadar, care sunt câteva dintre efectele pozitive ale frigului asupra corpului.

Arde grăsimile mai repede

Chiar dacă nu poate şterge în totalitate urmele exceselor din timpul sărbătorilor de iarnă, vremea rece ajută corpul să ardă grăsimile mai eficient. Într-un studiu din 2012, cercetătorii au descoperit că frigul poate activa "grăsimea maro", un tip de grăsime prezentă în anumite părţi ale corpului şi care, atunci când este activată, poate arde "grăsimea albă". Astfel, simpla senzaţie de frig te poate ajuta să arzi calorii. Pentru a optimiza acest efect al frigului este bine să faci mişcare în aer liber, chiar şi atunci când temperaturile sunt scăzute.

Ajută la îmbunătăţirea calităţii somnului

Corpurile noastre urmează un ritm circadian care ne ajută să funcţionăm normal. Cercetătorii au descoperit că un ritm circadian neregulat poate duce la somn întrerupt, care, la rândul său, provoacă numeroase probleme de sănătate. Atunci când adormim, temperatura corpului începe să scadă. Cei care suferă de insomnie nu vor putea să-şi regleze temperatura corpului, fiindu-le astfel dificil să adoarmă. Aşadar, persoanele care suferă de insomnie, dar care se expun temperaturilor scăzute, vor reuşi să se bucure de un somn odihnitor. Potrivit cercetătorilor, temperatura ideală din dormitor trebuie să fie undeva între 15,5 şi 19 grade Celsius.

Ameliorează inflamaţiile şi durerile

Un alt beneficiu adus de expunerea la temperaturi scăzute este ameliorarea inflamaţiilor locale. Multora dintre noi ni s-a spus încă din copilărie, că pentru a desumfla o umflătură apărută în urma unei lovituri, să aplicăm o compresă cu gheaţă sau apă rece. Însă, în funcţie de tipul inflamaţiei, compresele nu sunt întotdeauna soluţia ideală.

Stimulează creativitatea

Frigul ne ajută imaginaţia să depăşească anumite bariere, în special în folosirea şi înţelegerea metaforelor şi crearea cadourilor abstracte.

Citit 4202 ori Ultima modificare Vineri, 03 Ianuarie 2020 14:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.