Alimentaţia corectă pentru un creier sănătos

Alimentaţia corectă pentru un creier sănătos
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

„Eşti ceea ce mănânci“, confirmă cercetătorii o veche zicală. Altfel spus, hrana pe care o consumi te ajută sau nu să atingi maximul propriului potenţial intelectual, emoţional şi creativ. Creierul este organul care consumă, de departe, cea mai mare energie comparativ cu greutatea sa. Deşi ocupă, ca spaţiu, doar doi la sută din corpul tău, consumă cel puţin 20 la sută din energia acestuia.

Atunci când nu este “îngrijit” cu atenţie – acest lucru însemnând consumul tuturor alimentelor necesare, se vor produce deficienţe ale unor substanţe nutritive importante, iar acest lucru poate duce la creşterea riscului de producere a mai multor boli grave. Iată, aşadar, ce ar trebui să consumi pentru a avea un creier brici.

Fructele de pădure conţin antioxidanţi care îmbunătăţesc atât memoria, cât şi coordonarea motorie. James A. Joseph, specialist în neuroştiinţe susţine că antioxidanţii din fructele de pădure contraatacă stresul oxidativ funcţionând ca un agent antiinflamator.

Ouăle conţin o grăsime asemănătoare cu vitamina B, numită colină. Aceasta îmbunătăţeşte atât memoria, cât şi timpul de reacţie al minţii. În plus, studiile au mai demonstrat şi că această grăsime poate diminua efectele oboselii. 

Somonul conţine omega-3, proteine, fier şi vitaminele B, motiv pentru care acest aliment susţine buna funcţionare a memoriei, ajutând la concentrare şi raţionalizare.

Şi iaurtul face minuni. El conţine proteine, multe minerale şi probiotice care ajută sistemul digestiv, dar şi vitaminele B care ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. 

Legumele cu frunze verzi reprezintă, probabil, cele mai bune alimente pe care le putem consuma pentru a avea grijă de creier. Ele abundă de vitamine, minerale şi fitonutrienţi. Fierul, de exemplu, ne ajută să aducem mai mult oxigen în corp şi creiere, îmbunătăţind controlul cognitiv. 

Morcovii cruzi, spun specialiştii, ne asigură un nivel echilibrat de zahăr în sânge, suficient cât să asigure funcţionarea optimă a creierului. 

Cerealele integrale, precum orezul brun, sunt bogate în vitamine şi magneziu, motiv pentru care ajută la buna funcţionare a capacităţilor cognitive.

Aşadar, pune la dispoziţia creierului „combustibilul“ de care are nevoie pentru o funcţionare optimă, care să-i asigure necesarul de glucoză, de proteine, de acizi graşi, de toată gama vitaminelor şi mineralelor.

Şi ţine seama că e cam mofturos, le vrea doar din cele mai bune surse.

Citit 2419 ori Ultima modificare Duminică, 26 Ianuarie 2020 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.