Beneficiile leuşteanului pentru sănătate

Beneficiile leuşteanului pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Nelipsit din bucătăria românilor, leuşteanul nu are doar un gust plăcut, ce dă savoare ciorbelor şi altor mâncăruri, ci şi numeroase proprietăţi ce ajută la prevenirea, chiar vindecarea unor afecţiuni. Întărirea sistemului imunitar, protejarea rinichilor sau alinarea efectelor secundare ale menstruaţiei sunt doar câteva dintre minunile pe care această plantă aromată le are asupra sănătăţii.

Iată, mai jos, care sunt beneficiile acestuia:

Alină simptomele menstruale

Dacă este consumat începând cu primele zile ale menstruatiei, ajută la alinarea crampelor şi a senzaţiei de balonare. Vitaminele şi mineralele din leuştean energizează organismul şi asigură o stare de bună dispoziţie şi multă energie.

Ajută în procesul digestiv

Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, leuşteanul calmează durerile stomacale şi ajută la sănătatea colonului. Pe lângă reducerea balonării, consumarea acestei plante reduce iritaţia intestinală.

Un real ajutor pentru plămâni

În cazul afecţiunilor respiratorii, leuşteanul ajută la expectoraţia excesului de mucus şi salivă. Datorită compusului chimic eucaliptol, această plantă-minune reduce inflamaţiile ce apar la nivelul plămânilor.

Ajută la sănătatea rinichilor

Studiile arată că leuşteanul are acţiune diuretica, stimulând urinarea fără să duca la o pierdere mare de electroliţi. Această stimulare este importanta pentru cei care doresc o detoxifiere sănătoasă, fără riscul de deshidratare. Un alt beneficiu este scăderea riscului de pietre la rinichi.

Efecte antialergice

Datorită quercitinei, leuşteanul ajută la reducerea simptomelor unor alergii, putând fi folosit cu succes pentru ameliorarea mâncărimilor ochilor sau a secreţiilor nazale abundente.

Ajută la inhibarea celulelor canceroase

Anumite studii arată că leuşteanul este eficient în inhibarea creşterii celulelor canceroase scuamoase din zona capului şi de pe gât. Carcinomul cu celule scuamoase este unul dintre cele mai frecvente cancere de piele.

Există unele mituri legate de efectul iritativ pe care l-ar putea produce leuşteanul. Cu toate acestea, potrivit studiilor, s-au întâlnit foarte rar cazuri în care leuşteanul a avut efect iritativ, administrat în cantităţi mare şi pe perioade lungi de timp, în infecţiile renale.

Citit 2437 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2020 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.