Diabeticii sunt mai afectați de efectele noului coronavirus

Diabeticii sunt mai afectați de efectele noului coronavirus
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Medicii specialişti atrag atenţia că diabeticii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, cancere sau boli autoimune, precum şi vârstnicii constituie categorii de risc major în faţa noului coronavirus. DIn acest motiv, acești bolnavi cronici trebuie să respecte cu strictețe măsurile de prevenție a îmbolnăvirii.

Pandemia de coronavirus nou ne-a izolat acasă, obligaţie cu atât mai importantă pentru persoanele aflate în categoriile de risc şi care pot reduce în acest fel până la minimum riscul de infecţie cu SARS-CoV-2. Dr. Mihaela Posea, medic specialist de diabet, nutriţie, boli metabolice, doctor în medicină, acreditată de Federaţia Mondială a Obezităţii, explică, pentru adevarul.ro, care sunt, în această perioadă, riscurile pentru pacienţii cu diabet şi face câteva recomandări în beneficiul acestora.

Conform American Diabetes Association - ADA, diabeticii nu au un risc mai mare de a se infecta cu acest virus, ci au riscuri mai mari de evoluţie severă a infecţiei. ”De ce se întâmpla acest lucru? Încă nu se ştie cu exactitate, dar există nişte ipoteze”, spune medicul Mihaela Posea. Prima ipoteză este aceea că valorile mari ale glicemiei se asociază cu o scădere a imunităţii organismului. A doua ipoteză ia în calcul dezechilibrul glicemic care conduce la un status proinflamator permanent, cu scăderea rezistenţei în faţa virusului. Alte două variante ar fi că virulenţa SARS- Cov-2 poate fi mare în prezenţa hiperglicemiei şi că virusul modifică metabolismul glucozei. ”Se ştie însă că diabetul, bolile cardiovasculare, bolile renale, vârsta înaintată sunt factori favorizanţi ai unei evoluţii severe în caz de orice infecţie”, adaugă medicul.

Ce trebuie să facă un pacient cu diabet în această perioadă

Estimările arată că 11,6 la sută din populaţia României suferă de diabet. Peste 70 la sută din cazuri afectează persoanele care au trecut de vârsta de 60 de ani. Obezitatea este unul din factorii de risc asociaţi cu apariţia diabetului. În cazul acestor pacienți, recomandarea medicilor este să stea în casă, să îşi administreze tratamentul conform recomandărilor medicului curant şi să nu uite că regimul alimentar necorespunzător poate duce la valori mari ale glicemiei. De asemenea, diabeticii trebuie să evite contactul cu persoanele răcite/bolnave, să respecte măsurile generale de prevenţie a infectării cu SARS-Cov-2 privind igiena mâinilor, atingerea feţei, dezinfecţia obiectelor. Semnele care ar trebui să îngrijoreze şi să trimită imediat pacientul la medic sunt apariţia dificultăţillor în respiraţie, durerea persistentă sau presiunea în piept, confuzia, dar și albăstrirea buzelor sau a feţei.

Citit 2149 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2020 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.