Pandemia de coronavirus a apărut din senin și a luat o lume întreagă pe nepregătite. Momentul în care ne vom putea relua viețile de dinaintea stării de urgență rămâne, în continuare, incert. Tocmai această incertitudine, poate în mai mare măsură decât izolarea în sine, ne poate pune psihicul la grea încercare. Prof. univ. dr. Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru, ne sfătuiește cum să trecem cu bine din punct de vedere emoțional peste această perioadă dificilă.
- Doamna doctor, în perspectiva în care sintagma #staiacasă va rămâne în continuare de actualitate, cel puțin pentru o vreme, ce aspecte trebuie să avem în vedere pentru a avea grijă de psihicul nostru?
- Cu siguranță, „lumea de după COVID” va arăta altfel, în foarte multe privințe. Ce este cert în momentul de față este că populația reacționează negativ la aceste măsuri neplăcute, dar necesare. Această reacție se reflectă în numărul imens de abateri sancționate de oamenii legii. Totuși, nu suntem un popor de delincvenți. Înțelegerea acestui fenomen este mult peste puterea de înțelegere a majorității populației, deoarece o pandemie de o asemenea amploare nu a mai avut loc din 1918 (gripa spaniolă). Ceea ce trebuie să înțelegem este că, în această perioadă, trebuie să fructificăm activitățile pentru care în perioada anterioară nu găseam timp: să citim o carte bună, să privim un film bun, să interacționăm mai mult cu membrii familiei, să ținem un jurnal, să ne dezvoltăm abilități individuale noi (cum ar fi pictura, spre exemplu) etc.
- Cum putem reuși să păstrăm un echilibru emoțional, în plină pandemie de știri negative?
- Știrile negative, în acest moment, abundă pe toate canalele. Pe de o parte, este normal (nu este vorba doar de audiență), deoarece trăim momente grele. Cel mai important este ca informația să ajungă cu un context real, fără a crea senzația de spectaculos, deoarece acest lucru poate induce panică sau anxietate în rândul populației. Informația primită trebuie atent filtrată și abia apoi asimilată de fiecare dintre noi. Consider că timpul alocat buletinelor de știri ar trebui să fie autolimitat.
- Oamenii nevoiți să stea izolați în casă spun că au sentimente de frustrare, care pot merge chiar până la anxietate. Cum putem recunoaște și reduce anxietatea?
- Având în vedere restricțiile din contextul actual, este normal să apară sentimentul de frustrare. Anxietatea apare, în general, pe un fond preexistent. Cei care suferă de anxietate sau au atacuri de panică știu cum să recunoască simptomele. Este normal ca în această perioadă să se exacerbeze aceste simptome.
- Ce sfaturi aveți pentru persoanele afectate de depresie, pentru ca boala să nu se agraveze?
- Persoanele care suferă de depresie sunt foarte vulnerabile în această perioadă. Foarte important este ca acești pacienți să își ia medicația prescrisă, iar dacă aceasta nu are efectul scontat, să ia legătura cu medicul curant, pentru ajustarea dozelor. Un alt sfat util este să încerce tehnicile de relaxare și de respirație. Aceste exerciții pot fi de un ajutor nesperat.
- Mulți gălățeni, mai ales oameni în vârstă, locuiesc singuri. Știm despre singurătate că este un factor de risc pentru multe afecțiuni, psihice și somatice. Ce opțiuni au la îndemână acești oameni?
- Din nefericire, în acest moment, persoanele singure nu au foarte multe opțiuni. Un mod bun de a scăpa de singurătate este apelarea la socializarea în mediul virtual. Dacă, în urmă cu un an, Organizația Mondială a Sănătății includea dependența de socializare virtuală în paleta de patologii adictive, astăzi recomandă acest tip de socializare ca metodă terapeutică.
- Unde recomandați să caute oamenii ajutor de specialitate, atunci când trăirile pe care le au par de nesuportat?
- Foarte mulți specialiști, psihiatri și psihologi, oferă, în acest moment, servicii de telemedicină gratuite. Dacă fenomenele nu se ameliorează, pacienții și familiile acestora trebuie să știe că Spitalul ”Elisabeta Doamna” oferă permanent servicii de telemedicină și servicii medicale de urgență psihiatrică.
- Cum ne-ar ajuta, pe plan psihic, dacă am ști exact cât vom mai fi nevoiți să respectăm distanțarea socială?
- Incertitudinea nu este un factor bun pentru psihic. Doar un psihic robust poate rezista unei asemenea provocări. Adevărul este că nu există nicio premisă reală că aceste măsuri vor fi impuse doar până la jumătatea lunii mai, este doar o estimare statistică optimistă, așa cum recunosc și autoritățile. Această distanțare socială ar putea să ne ajute să ne reconsideram scala ce valori, să apreciem mai mult timpul petrecut cu familia, să reînvățăm principiile socializării și pe cele ale unității familiei și, de ce nu, să reînvățăm ce înseamnă patriotismul, acum, când toate țările își închid granițele. Aș încheia cu un citat din Shakespeare, care mie îmi este foarte drag: ”Învinge durerea, râzi cât se poate, căci tot la zi ajunge și cea mai lungă noapte”.
Cine este prof. dr. Anamaria Ciubară
Dr. Anamaria Ciubară este profesor universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie Galați, unde conduce Departamentul de Psihiatrie. De asemenea, este medic primar psihiatru la Spitalul ”Elisabeta Doamna” Galați. Este absolventă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi. În perioada 2006-2008, a fost doctorand cu bursă la catedra de psihiatrie din cadrul aceleiaşi universităţi, unde, din 2012, şi-a început şi cariera academică. Până în momentul venirii la Galaţi, a fost medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.