Românii cred mai greu în bolile pe care nu le văd

Românii cred mai greu în bolile pe care nu le văd
Percepţii greşite
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dacă ne întrebăm de ce unii români sunt mai disciplinaţi atunci când vine vorba despre răspunsul la epidemia de Covid-19, atunci unul din răspunsuri este că acest lucru nu se întâmplă doar acum, ci în general. Studiul Ipsos "Pericolele percepţiei" arată că românii, la fel ca marea majoritate a oamenilor de pe planetă, reacţionează mai lent la bolile şi pericolele pe care nu le percep în mod direct.

“Românii sunt mai impresionaţi de bolile care se văd. Aici aş putea să dau un exemplu dintr-un alt studiu făcut de noi, la finalul anului trecut, care evalua rata reală a mortalităţii din diferite cauze, alături de rata estimată. Şi o boală foarte insidioasă, cum ar fi bolile cardiovasculare, avea o rată de subestimare de trei ori. Virusul e şi el din categoria asta: «Nu cunosc pe nimeni care este bolnav, în cercul meu apropiat nu e nimeni bolnav, eu nu m-am îmbolnăvit, virusul nu se vede, ca atare eu sunt optimist, cred că este doar o perioadă care va trece». E o doză de, nu ştiu dacă pot să îi spun inconştienţă, dar de naivitate în ce priveşte modul în care evoluează bolile şi care sunt lucrurile pe care noi trebuie să le facem ca să prevenim apariţia lor sau să ajutăm la vindecarea lor”, a declarat, pentru "Mediafax", Alina Stepan, din  partea Ipsos România.

Aceasta susţine că modul în care românii au reacţionat la această pandemie ne-a împărţit în două categorii de oameni: “Unii care sunt excesiv de anxioşi şi panicaţi, care îşi îmbibă preşurile de la uşă cu clor, care nu au ieşit din casă nici măcar ca să facă cumpărături de şase săptămâni, faţă de cei care nu aplică nicio măsură, pe motiv că ei sunt cumva ocoliţi de boală”. Acest lucru vine din optimismul românilor în ceea ce priveşte bolile, demonstrat de studiul Ipsos Global Trends 2020, realizat în 33 de ţări, pe 22.000 de oameni.

Un popor optimist

“Românii cred că, până la urmă, toate bolile sunt vindecabile. Dacă media globală a acestei percepţii este de 50 la sută, în România este de 70 la sută, ceea ce ne situează pe locul al patrulea din 33 de ţări. Părem că nu luăm toate lucrurile la modul serios, credem că întotdeauna există o cale, suntem dispuşi să o căutăm noi înşine, însă nu suntem consecvenţi în a o urma”, adaugă Alina Stepan.

Studiul mai arată că românii sunt mai înclinaţi decât cei din vestul Europei să caute ei înşişi informaţii despre boli şi tratamente. 71 la sută dintre români spun că se bazează mai mult pe informaţiile despre sănătate pe care le obţin ei singuri, decât pe ceea ce le spune medicul, mai arată studiul citat.

 
Citit 1427 ori Ultima modificare Luni, 04 Mai 2020 22:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.