Cum a fost salvată Ambulanța Galați din focarul de coronavirus

Cum a fost salvată Ambulanța Galați din focarul de coronavirus
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

La sfârșitul lunii martie, o asistentă medicală de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Galați a fost confirmată cu noul coronavirus. În scurt timp, alți 26 de colegi care intraseră în contact cu ea au fost izolați, 18 dintre ei fiind și diagnosticați cu COVID-19. Focarul izbucnit atunci a pus în mare încurcătură Ambulanța Galați, personalul rămas pe echipajele de intervenție fiind nevoit să facă față unor ture infernale. Cu sprijinul autorităților, dar și cu un ajutor neașteptat din partea sponsorilor, serviciul a putut fi salvat însă de la un eventual blocaj.

În total, 19 angajați ai SAJ Galați au fost diagnosticați cu COVID-19. Alți opt colegi de-ai lor au fost nevoiți să rămână în izolare, deoarece intraseră în contact cu ei. Focarul izbucnit astfel a făcut ca zece la sută din personalul serviciului să devină brusc indisponibil. Între timp, aproape toți angajații s-au vindecat de COVID-19, un singur ambulanțier rămânând în izolare, până la sfârșitul acestei luni.

"Am trecut printr-o perioadă dificilă, dar măsurile luate și sprijinul pe care l-am primit au făcut ca, în momentul de față, să fim într-o situație mult mai bună decât eram la începutul epidemiei. Noi am luat măsurile necesare de izolare, de protecție și de închidere a spațiilor comune. Pe lângă echipamentele de protecție și materialele primite, am cumpărat și noi echipamente suplimentare de protecție, pentru a face față. Sponsorizările pe care le-am primit și care continuă să vină reprezintă un ajutor nesperat și foarte important", a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galați.

Sponsorizări importante și noi angajați

Sponsorizările au venit din partea mai multor companii gălățene, a societății civile și a sindicatului din Ambulanță și au constat în aparatură în valoare de aproximativ 300.000 de lei: două tuneluri și o poartă de dezinfectare, precum și alte șapte dispozitive de dezinfectare, de fabricație italiană și franceză.

"În aprilie, după vizita ministrului Nelu Tătaru la Galați, am primit o suplimentare de 19 posturi pentru o perioadă determinată de șase luni. Posturile respective au și fost ocupate. În prezent, instituția are 270 de angajați", a adăugat dr. Polinschi.

Alături de Spitalul de Boli Infecțioase, Ambulanța Galați se află în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Doar în aprilie, la SAJ Galați au fost primite, prin dispecerat, aproape 4.300 de solicitări de intervenție, în scădere cu peste 1.000 față de luna corespunzătoare a anului precendent. Totuși, echipajele de ambulanță au fost primele care au intervenit pentru 210 pacienți confirmați cu COVID-19, dar și în alte peste 600 de solicitări de suspiciuni de infecție cu noul coronavirus. "În jur de 10-15 la sută dintre cazurile de COVID-19 la care am intervenit au fost pacienți aflați în stare gravă. Aceste intervenții necesită o pregătire suplimentară față de intervențiile clasice, deoarece trebuie luate toate măsurile de protecție", a mai explicat directorul SAJ Galați.

Echipamente medicale de protecție obținute din sponsorizări:

Citit 4164 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2020 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.