Obligați să plătească testul COVID, înainte de internare

Obligați să plătească testul COVID, înainte de internare
Mai multe laboratoare private din Galați fac teste pentru noul coronavirus
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Odată cu instituirea stării de urgență și cu reorganizarea spitalelor pentru a putea primi cazuri de COVID-19, mulți pacienți, bolnavi cronici și nu numai, au fost nevoiți să-și reprogrameze intervențiile chirurgicale neconsiderate urgențe, pentru o dată ulterioară. Din momentul în care măsurile s-au mai relaxat, spitalele au început să primească din nou pacienți non-COVID. Problema este că, în cazul unora dintre cei cu intervenții chirurgicale amânate, internarea este condiționată acum de efectuarea, contra cost, a unui test pentru noul coronavirus, într-un laborator privat.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați, spre exemplu, operațiile care nu au fost considerate urgențe medicale au fost amânate, pe perioada pandemiei. Bolnavilor din această categorie veniți zilele trecute la spital, pentru internare, conform programărilor făcute în urmă cu aproximativ două luni, li s-a cerut și rezultatul unui test RT-PCR făcut la un laborator privat. Concret, acești pacienți sunt nevoiți să plătească, din propriul buzunar, în jur de 300 de lei, pentru un astfel de test.

"Este vorba doar despre acei pacienți cronici programați pentru intervenții chirurgicale, dar care au amânat operația din cauza pandemiei. Din păcate, nu avem capacitatea de a-i testa în propriul laborator al spitalului, deoarece, în prezent, funcționăm la capacitate maximă în ceea ce privește aparatul Real Time PCR de care dispunem. Îi testăm gratuit pe pacienții prezentați în UPU și care au nevoie de spitalizare, ceea ce înseamnă în jur de 50 de testări pe zi. De asemenea, testăm gratuit și multe categorii de pacienți cronici veniți pentru internare, cum ar fi bolnavi oncologici, cu hemofilie, imunodeprimați etc. Mai mult, deservim și alte spitale din Galați, atunci când Direcția de Sănătate Publică ne trimite eșantioane pentru testare. Suntem astfel foarte aglomerați, mai ales că la spitalul nostru vin și pacienți din județele limitrofe. Desigur, fiecare caz în parte este analizat de medicul curant și facem tot posibilul pentru ca fiecare pacient să beneficieze de serviciile noastre. Ca idee, trebuie spus și că pacienții din Galați nu sunt primiți în niciun spital din țară dacă nu vin cu test RT-PCR", a declarat, pentru "Viața liberă", Alina Dobrea, managerul Spitalului Județean Galați.

"Este interzis, periculos și irelevant"

Pe de altă parte, reprezentanții asociațiilor de pacienți spun că bolnavii nu ar trebui obligați să plătească din propriul buzunar testul pentru coronavirus. "Să trimiți pacientul să-și facă testul într-un laborator privat este interzis, periculos, iar rezultatul este irelevant. Ordinul 555 al Ministerului Sănătății, din aprilie 2020, prevede foarte clar protocolul de internare și circuitul prin care trebuie să treacă pacientul la internare. Astfel, la internare, bolnavului i se recoltează probe pentru testul de depistare a COVID-19, după care pacientul este ținut izolat până când vine rezultatul testului, adică aproximativ patru ore. Dacă rezultatul e negativ, circuitul care trebuie urmat e mai ușor și durează mai puțin. Dacă e pozitiv, trebuie urmați pașii din ordin", spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

"Atunci când îl trimiți pe pacient să-și facă testul la un laborator privat, până vine rezultatul durează în jur de trei zile. Apoi, mai durează câteva zile până ajunge să fie internat. Astfel, rezultatul acelui test ajunge să fie irelevant, deoarece, în acest interval de timp, persoana respectivă poate lua virusul când merge la cumpărături, la plimbare etc. Simpla declarație a pacientului nu este de ajuns. Soluția ar fi ca spitalul să încheie un contract cu un laborator privat, pentru testări COVID-19, dar la tarife nu mai mari decât cele din grilele direcțiilor de sănătate publică, pentru a nu exista suspiciuni. Costurile ar fi oricum decontate de Ministerul Sănătății. Astfel, pacientul nu mai este pus să plătească testul, iar riscul de infectare pentru toți cei implicați este mult diminuat", a adăugat, pentru "Viața liberă", Vasile Barbu.

Cum sesizați neregulile

Președintele ANPP îi sfătuiește pe toți pacienții trimiși să-și facă pe cont propriu testul pentru noul coronavirus să informeze în scris asociația, la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. De asemenea, în cazul în care considerați că ați fost victima unui abuz în sistemul medical, așteptăm să ne scrieți pe adresa remus@viața-libera.ro.

Citit 5410 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.