Valabilitatea cardurilor de sănătate, prelungită cu șapte ani

Valabilitatea cardurilor de sănătate, prelungită cu șapte ani
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Toate cardurile naționale de sănătate emise până pe 31 decembrie 2014 vor fi valabile pentru încă șapte ani, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Autoritățile au decis acest lucru în condițiile în care aceste carduri ar fi expirat anul acesta.

„Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014”, arată un comunicat al CNAS.

Practic, asigurații nu vor primi noi carduri, ci doar certificatele digitale vor fi înnoite. Atunci când persoana merge la medicul de familie sau la spital, în momentul în care cardul este introdus în cititor, sistemul va detecta automat certificatul expirat și îl va înlocui, tot în mod automat. Adela Cojan, șefa CNAS, spune că această soluție duce la economii de peste 30 de milioane de euro.

Costurile acestei soluţii sunt în valoare de aproximativ 550.000 de lei, faţă de 165,4 de milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate. ”Hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru anii 2020 – 2021, de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum şi bugetul Fondului naţional de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuţiei acestora”, mai arată CNAS.

Citit 3073 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2020 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.