Coronavirusul poate fi răspândit şi de sistemele de ventilaţie

Coronavirusul poate fi răspândit şi de sistemele de ventilaţie
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Coronavirusul circulă prin aer în spaţiile închise şi îi contaminează pe cei care nu sunt protejaţi, avertizează un grup de 239 de experţi, care au semnat o scrisoare către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie cotidianul New York Times, preluat de Mediafax. OMS susţine în continuare că nu există dovezi că particulele de coronavirus ajunse în aerul din baruri, restaurante, şcoli, săli de cazino sau biserici au puterea de a le infecta pe persoanele care nu poartă mască.

Specialişti din 32 de ţări vor publica un studiu ştiinţitic săptămâna aceasta, din care reiese că noul coronavirus circulă prin încăperi şi este dus mai departe de aerisiri şi de sisteme de ventiliaţie, infectându-i astfel pe cei neprotejaţi. De aceea, recomandarea specialiştilor este ca ventilaţia în locurile închise publice să fie minimă, iar purtatul măştii la interior să fie obligatoriu, scrie New York Times.

Medicul Benedetta Allegranzi de la OMS spune că nu sunt suficiente dovezi pentru ceea ce susţin cei 239 de experţi. "Noi am susţinut mereu că virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nicio dovadă solidă pentru asta. E o dezbatere aprinsă pe acest subiect".

Bill Hanage, epidemiolog la şcoala publică de sănătate Harvard "T.H. Chan", spune că modul în care se pune problema legat de circulaţia virusurilor prin aer este "profund stupidă". "Avem noţiunea asta, că particulele care atârnă în aer sunt capabile să te infecteze multe ore mai târziu, se plimbă pe străzi, prin cutiile de scrisori şi îşi găsesc calea în casele tuturor. Dar clar nu este cazul", a spus el.

OMS e în conflict cu acelaşi grup de cercetători şi în privinţa pacienţilor asimptomatici, după ce s-a opus iniţial şi ideii că orice mască ajută la protecţia împotriva noului coronavirus. OMS consideră că sunt rare cazurile când asimptomaticii au dat virusul mai departe, în timp ce alte organizaţii atrag atenţia că asimptomaticii sunt cei care îl transmit cel mai uşor. "Adevărul este că mulţi din stafful tehnic al OMS îşi scarpină capul în privinţa acestui subiect", a spus un consultant OMS pentru NY Times, sub protecţia anonimatului. "Asta nu ne oferă credibilitate", mai spune el.

OMS consideră că doar persoanele infectate pot da mai departe infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dacă tuşesc sau strănută, vorbesc de la distanţă apropiată sau iau contact direct.

Citit 3294 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2020 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.