”Purtată corect, masca de protecţie ne poate salva viaţa”
Foto: Marian Calestru

”Purtată corect, masca de protecţie ne poate salva viaţa”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Alături de igiena corespunzătoare a mâinilor, purtarea corectă a măştii de protecţie este una dintre cele mai simple măsuri prin care putem preveni și limita răspândirea noului coronavirus. Cum trebuie însă purtată corect masca medicală și când trebuie ea înlocuită, aflăm de la medicul de familie Dumitru Mărășescu.

"Atunci când este purtată corect, masca de protecție ne poate salva viața. Atunci când o persoană care poartă mască tușește sau strănută, microbii rămân la o distanță mult mai mică, nu se mai răspândesc pe o rază de trei sau chiar patru metri. Chiar și atunci când cineva tușește sau strănută lângă tine, la o distanță mai mică de un metru, să spunem, pericolul de a te infecta este infim, cu condiția ca ambii să purtați în mod corespunzător mască de protecție", a explicat, pentru "Viața liberă", dr. Dumitru Mărășescu.

Potrivit medicului de familie, purtarea corectă a măștii de protecție presupune ca aceasta să acopere nasul și gura, până sub bărbie. "Atunci când port mască, în primul rând mă protejez pe mine. Apoi, îi protejez și pe cei din jur, astfel încât răspândirea virusurilor este încetinită sau chiar stopată. Este important să ținem cont de faptul că masca nu ne protejează doar de noul coronavirus, ci și de numeroși alți microbi care se transmit prin aer", a adăugat medicul citat.

Cât timp trebuie purtată o mască de unică folosință

Pentru a beneficia însă de protecția oferită de măștile chirurgicale din comerț trebuie să avem în vedere faptul că acestea sunt de unică folosință. Cu alte cuvinte, dacă am purtat o mască pentru o perioadă mai mare de trei sau patru ore ore, aceasta trebuie înlocuită. Este recomandat ca masca folosită să fie pusă într-o pungă și aruncată la coșul de gunoi.

Înainte de a pune masca, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun ori folosiți un dezinfectant pe bază de alcool. Apucați masca doar de șnur și așezați-o cu partea colorată spre exterior. Partea metalică trebuie să vină spre nas. Încercați să mulați cât mai bine partea metalică pe nas și treceți partea de jos a măștii până sub bărbie. Atunci când devine umedă, lucru des întâlnit în sezonul cald, masca trebuie înlocuită.

Citit 1506 ori Ultima modificare Luni, 31 August 2020 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.