Dr. Lucica Grigorică: ”Infecția cu SARS-CoV 2 poate mima un infarct miocardic acut”

Dr. Lucica Grigorică: ”Infecția cu SARS-CoV 2 poate mima un infarct miocardic acut”
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Pandemia provocată de noul coronavirus a înrăutățit situația multora dintre pacienții cu boli cronice netransmisibile. Speriați că s-ar putea infecta cu noul virus, mulți bolnavi nu au mai venit la camerele de gardă ale spitalelor nici în cazul urgențelor medicale. Acest lucru s-a întâmplat și pentru pacienții cu infarct miocardic sau cu alte boli cardiovasculare grave.

Situația de urgență impusă, în această primăvară, în majoritatea țărilor europene, a dus la o scădere la jumătate a numărului de pacienți internați cu infarct miocardic acut. Un raport al Societății Europene de Cardiologie, valabil pentru aprilie 2020, arată că peste 60 la sută dintre pacienții cardiaci s-au prezentat la medic mai târziu decât ar fi trebuit.

"Această scădere a numărului de pacienți cu infarct miocardic acut a fost observată inclusiv în spitalele din România. Personal, în practica zilnică, am observat același aspect. De fapt, cardiologii din toate țările afectate au atras atenți că nu este o scădere de facto a numărului acestor cazuri, ci, mai degrabă, o teamă de a merge la spital. Totuși, este vital ca pacienții care au simptome sugestive pentru infarct miocardic acut să ajungă urgent la spital, chiar dacă suntem în plină pandemie", a explicat, pentru "Viața liberă", dr. Lucica Grigorică, medic primar cardiolog.

Simptomele date de noul coronavirus pot crea confuzie

Prezentarea urgentă la spital sau apelarea numărului unic 112, pentru solicitarea unei salvări, poate face diferența dintre viață și moarte în cazul pacienților cu infarct miocardic. "Era COVID-19 a adus noi modificări clinice și logistice în tratamentul pacienților cu infarct miocardic. Noi, cardiologii, am învățat, în această perioadă, că pe lângă cazurile, să zicem, clasice de infarct miocardic cu care ne întâlneam până acum, infecția cu SARS-CoV-2, prin modificările pe care le determină la nivel vascular, poate mima clinic și electrocardiografic un infarct miocardic acut. Din punct de vedere logistic, ne-am adaptat unor circuite noi, care să nu expună pacientul și nici echipa medicală riscului de infectare", a adăugat dr. Lucica Grigorică.

Ce trebuie să știe pacienții

Specialistul citat le recomandă pacienților cardiaci să țină cont de o serie de măsuri de protecție, mai ales în această perioadă. Menținerea unui activități fizice adecvate, stabilite împreună cu medicul curant, este deosebit de importantă pentru prevenirea complicațiilor în afecțiuni cardiovasculare. Chiar dacă trebuie să avem grijă la măsurile de distanțare socială, mișcarea nu trebuie abandonată.

Apoi, medicația dată de medic nu trebuie întreruptă sub nicio formă. Bolnavul trebuie să țină cont și de controalele medicale periodice, legătura cu medicul curant fiind păstrată prin telefon sau prin email. Nu în ultimul rând, nu vor fi ignorate simptomele care anunță agravarea unui afecțiuni cardiace cronice sau declanșarea unei afecțiuni cardiace acute.

Citit 5301 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 01:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.