Corp nou la cel mai vechi spital gălățean. Modernizare la Spitalul de Boli Infecțioase
Foto: Marian Calestru

Corp nou la cel mai vechi spital gălățean. Modernizare la Spitalul de Boli Infecțioase
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Spitalul de Boli Infecțioase "Sf. Cuvioasa Parascheva" are de marţi, 22 septembrie, un corp nou-nouț, dotat la standardele anului 2020. Acest spital gălățean este una dintre cele mai vechi unităţi sanitare din ţară. Cu toate că nu există documente scrise despre funcţionarea spitalului înainte de începutul secolului al XX-lea, din unele mărturii ale medicilor salariaţi rezultă că încă din 1846 s-ar fi construit pavilionul central, actuala Secţie I de Boli Infecţioase, la care s-ar fi adăugat în 1875 o aripă pentru izolarea cazurilor de difterie, tetanos și meningită.

Acum discutăm despre o clădire nouă, cu o suprafață desfășurată de aproape 2.800 de metri pătrați, investiție a Consiliului Județean (CJ) Galați unde se va muta mai bine de jumătate din activitatea spitalului. Aici vor funcționa laboratorul de microbiologie moleculară, secția de dermato-venerologie, relocată definitiv dintr-un spațiu vechi și impropriu actului medical și o parte din secția de Boli Infecțioase I. De asemenea, au fost amenajate 23 de saloane moderne, cu trei paturi și baie proprie, dotate cu tot ceea ce este nevoie pentru confortul pacienților.

Tot la unitatea sanitară din Bariera Traian se dorește dezvoltarea unui centru de excelență pentru diagnosticarea și tratarea cancerului de piele, cu echipamente medicale de ultima generație, unice în România. Este vorba un performant aparat de diagnosticare a cancerului de piele, unic în România. Dispozitivul analizează în profunzime pielea pentru depistarea tumorilor, realizează biopsii virtuale, non invazive, ceea ce scutește pacienții de o incizie chirurgicală, stabilește un diagnostic precis în cazul bolilor de piele autoimune și inflamatorii și permite monitorizarea eficienței medicamentelor la nivel pielii. Valoarea acestui aparat medical este de peste 1,3 milioane de lei. De asemenea, s-a amenajat și un compartiment pentru intervenții chirurgicale minore.

Noua clădire are și o zonă didactică pentru studenții de la medicină, inclusiv un amfiteatru cu peste 100 de locuri. Investiția în noul spital este de circa patru milioane de euro, din fonduri proprii ale Consiliului Județean, dar și bani europeni nerambursabili.

Medicul Aurel Nechita, fost decan și întemeietor al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității "Dunărea de Jos" a mulțumit și a felicitat Consiliul Județean Galați pentru încă o investiție deosebită în sănătatea gălățeană și a menționat că își dorește și o secție de terapie intensivă la acestă unitate medicală. "Trebuie să ne tratăm în Galați de pandemie și tot aici să ne punem stenturi. Nu avem timp de elicoptere și de salvări", a mai precizat dr. Aurel Nechita, cu mențiunea că la această dată bugetul este alocat de către CJ și pentru secția de ATI.

Citit 2846 ori Ultima modificare Duminică, 27 Septembrie 2020 22:26

2 comentarii

 • postat de Adio! si n-am cuvinte!
  Miercuri, 23 Septembrie 2020 17:08
  78.96.81.***
  Si fostul spital municipal, la fel cu o istorie impresionanta, trebuie reabilitat in totalitate si redat celor care trebuie ingrijiti!

  Vorbim mereu de constructia unui spital regional, sigur, necesar, dar nu suntem in stare sa le gestionam la capacitate pe cele existente;

  Municipalul ar putea prelua din problemele orasului, asa cum a fost proiectat si folosit inainte si dupa razboi, iar judeteanul, problemele regionale, ca pentru asta a fost gandit!
  Asa-i cand nu sunt conducatori competenti, oamenii sunt privati de dreptul de folosinta a unor spatii cu destinatii medicale, fiind obligati sa apeleze la servicii medicale din alte localitati, Iasi, Bucuresti!

  Nu am vazut in proiectele doritorilor de fotolii in administratie astfel de initiative, importante si realizabile intrucat pentru asemenea treburi se pot obtine finduri europene destul de usor, trebuie doar proiectele!

  Cine sa le gandeasca?!!

  Nimeni din cei aproape tresute de mii de mameluci, nu a sesizat ca un oras ca Galatiul nu are spital municipal, cedandu-se cu usurinta si fosta policlinica municipala, care, impreuna, ar fi rezolvat problemele de sanatate ale galatenilor, avand si cadre medicale in devenire, scolite la Galati!

  Multa prostie este in orasul asta; nu trebuie sa se dea vina, unul pe altul, toti sunt parca facuti de aceeasi mama, dovada ca indobitocirea din comunism nu s-a eradicat de catre actualii asa-zisi capitalisti, pusi numai pe furat, capatuiala si minciuna odata la 4 ani!

  Nimic nou nu vor aduce aceste alegeri locale; populimea este aceeasi, hotii isi schimba locurile, metodele de prostire au evoluat in asa fel ca dobitocimea va vota mult mai prost ca in scrutimile anterioare!
  1
  5
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Miercuri, 23 Septembrie 2020 05:53
  5.13.142.***
  S-a putut ridica acest corp de cladire mult mai devreme , este necesar ridicarea unui nou spital , aveti pe Bulevardul Cosbuc fostul IMH , acolo ar merge un spital pentru comunitate ca sa mai ,, aerisim ,, Spitalul judetean , daca se vrea se poate , bani sant vointa nu prea e
  1
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.