Echipaje insuficiente de ambulanță la Tecuci și Târgu Bujor
Foto: Marian Calestru

Echipaje insuficiente de ambulanță la Tecuci și Târgu Bujor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sindicatul "Ambulanța" a anunțat, recent, o serie de proteste, în București, dar și inițierea grevei japoneze, pe o perioadă nedeterminată, în serviciile județene de ambulanță. La Galați, cele mai mai dintre revendicările existente pe plan național au fost deja rezolvate. Cu toate acestea, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Galați se confruntă în continuare cu numeroase alte probleme, unele dintre ele cât se poate de severe și reprezentative pentru starea sistemului de sănătate din România.

Privită în cifre seci, situația existentă acum în două dintre substațiile principale de ambulanță din județul Galați arată că dispunem de doar șase echipaje medicale de urgență pentru intervențiile în zonele Tecuci și Târgu Bujor. Cele șase ambulanțe și personalul de pe ele trebuie să acopere o suprafață destul de întinsă a județului, locuită de peste 100.000 de persoane. Vorbim de orașele Tecuci și Târgu Bujor, dar și de satele din aceste zone, unele localități fiind destul de izolate, din cauza rețelei deficitare de drumuri.

"Avem trei echipaje medicale în substația de la Tecuci și alte trei în cea de la Târgu Bujor. Acestea sunt total insuficiente pentru ce nevoie de servicii medicale de urgență există în cele două zone. Și mai grav e faptul că pe niciuna dintre aceste ambulanțe nu există medic. Mai ales atunci când intervii în cazul unui stop cardio-respirator, timpul în care ajungi la caz este esențial, și vorbim aici de minute. Cu cât ajungi mai greu la pacient, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mici. Doar cu trei echipaje medicale de ambulanță este practic imposibil să faci față tuturor solicitărilor, în timp util", a declarat, pentru "Viața liberă", Cătălin Roșu, șeful sindicatului "Ambulanța" Galați.

Urgențe și transport de pacienți

Pe lângă faptul că intervin la solicitările venite prin 112, mașinile de ambulanță sunt zilnic folosite și pentru transportul între spitale sau pentru transportul la domiciliu al pacienților externați și care nu se pot deplasa singuri.

Nu în ultimul rând, în zona Tecuciului și în cea a Târgului Bujor, populația este formată din bătrâni, care suferă deja de boli cronice. Aceștia au o nevoie mai mare de servicii medicale, inclusiv de servicii de urgență, față de populația generală.

Citit 4005 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2020 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.