Încă un vaccin împotriva COVID-19 așteaptă aprobarea

Încă un vaccin împotriva COVID-19 așteaptă aprobarea
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Compania americană Johnson & Johnson a solicitat autorizarea vaccinului său împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, a anunţat, săptămâna trecută, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), precizând că o decizie în cazul acestei solicitări este aşteptată în luna martie. În cazul unui răspuns afirmativ din partea autorităților europene, acest vaccin ar putea fi al patrulea aprobat în UE, relatează Le Figaro, citat de Mediafax.

"EMA a primit o cerere de autorizare pentru un vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de Janssen-Cilag International NV", se arată în anunțul oficial al EMA. Experţii europeni "ar putea emite un aviz la mijlocul lunii martie 2021, cu condiţia ca datele companiei cu privire la eficacitatea, siguranţa şi calitatea vaccinului să fie suficient de complete şi convingătoare", adaugă Agenția Europeană pentru Medicamente.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat anunțul pe Twitter, afirmând că executivul UE este pregătit să autorizeze administrarea vaccinului de îndată ce EMA oferă o evaluare științifică pozitivă.

Vaccinul Johnson & Johnson a fost supus unei evaluări continue de către EMA, încă de la 1 decembrie 2020. Conform companiei farmaceutice americane, vaccinul său a avut o eficacitate globală de 66 la sută în testele clinice efectuate pe trei continente, zone afectate de diferitele variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.

În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72 la sută, în Statele Unite ale Americii, la 66 la sută, în America Latină, şi la numai 57 la sută în Africa de Sud, unde a fost detectată una dintre noile mutaţii ale coronavirusului. De asemenea, vaccinul ar avea o eficacitate de 85 la sută în prevenirea formelor grave ale bolii.

Cele trei vaccinuri împotriva COVID-19 autorizate până în prezent pe piaţa europeană sunt cele produse de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, cel al J&J se administrează într-o singură doză și nu trebuie să fie transportat la temperaturi foarte scăzute, în congelatoare specializate.

Citit 1697 ori Ultima modificare Luni, 22 Februarie 2021 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.