Galațiul, printre județele unde noua tulpină de SARS-CoV-2 circulă deja

Galațiul, printre județele unde noua tulpină de SARS-CoV-2 circulă deja
Peste jumătate dintre pacienții infectați nu știu de unde au luat virusul cu noua mutație
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, depistată inițial în Marea Britanie, circulă deja în jumătate dintre județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României, în viitorul apropiat, arată Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), într-o analiză a primelor 136 de cazuri de infectare cu această tulpină confirmate oficial în România. Mai mult decât atât, în peste jumătate dintre cazurile depistate în țara noastră nu a fost identificată "legătura epidemiologică", adică experții nu știu de unde au luat virusul cei infectați.

Din acest motiv, este necesară "realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor către direcțiile de sănătate publică și Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și de cei care au intrat în contact cu aceste cazuri, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite din UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici", se arată în analiza realizată de INSP.

Cele 136 de cazuri de infecție cu varianta B.1.1.7 (cunoscută ca noua tulpină din Marea Britanie) au provenit din următoarele județe: Argeș (două cazuri), București (80), Bihor (un), Brăila (un caz), Botoșani (patru cazuri), Caraș-Severin (două cazuri), Cluj (nouă cazuri), Constanța (un caz), Covasna (un caz), Galați (două cazuri), Giurgiu (un caz), Gorj (două cazuri), Hunedoara (un caz), Ilfov (cinci cazuri), Mureș (un caz), Prahova (un caz), Suceava (cinci cazuri), Timiș (11 cazuri), Vâlcea (patru cazuri), și Vrancea și Vaslui, câte un caz.

De la realizarea analizei, în județul Galați a mai fost confirmat un nou caz.

Noua tulpină se poate răspândi cu ușurință

Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, "denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat", subliniază analiza INSP.

Cele mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6 la sută) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. De asemenea, au fost înregistrate două cazuri cu vârsta sub un an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

Un lucru îngrijorător pe care îl arată analiza realizată de INSP este faptul că, în peste jumătate dintre cazurile confirmate până acum în țara noastră, nu a fost identificată "legătura epidemiologică" - de unde au luat virusul cei infectați. În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 77 de cazuri (57 la sută).

Citit 3337 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2021 00:27

4 comentarii

 • postat de Akbar
  Joi, 25 Februarie 2021 19:42
  5.13.241.***
  Ce interesant ! In plin scenariu verde, prin oras se plimba nestingherita tulpina cea mai ucigasa a virusului.
  Romania my love !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vica de pe 11 Siret
  Joi, 25 Februarie 2021 11:26
  95.76.2.***
  Se pare ca galatenilor le place noua tulpina, sau doresc s-o expermenteze, din moment ce pe strazi, prin piete si in interiorul locatiilor publice, poarta masca necorespunzator, sau deloc!

  Degeaba organele abilitate intervin sfatuindu-i sa respecte regulile pentru prevenirea pandemiei, dand si amenzi, ca marlanul ramane tot marlan, lui nu i se poate intampla nimic, dar apar zilnic la ora treisprezece ca au mierlit-o!

  Stricam orzul pe gaste, dar mici macar la valoarea gastelor nu sunt!
  0
  17
  Raportează
 • postat de Un cotribuabil.
  Joi, 25 Februarie 2021 11:13
  89.137.138.***
  Evitati haosul cozilor de la centrele de colectare a impozitelor,pentru a nu va infecta cu noua
  tulpina !
  0
  9
  Raportează
 • postat de kiko
  Joi, 25 Februarie 2021 10:29
  5.2.208.***
  Buna ziua, putem afla din ziarul dumneavoastra cate teste se realizeaza cu o zi in urma, cate vaccinuri se realizeaza cu o zi in urma, la nivel de municipiu sau/si judet, si de ce atat de putine?
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.