Numărul gălățenilor care se vaccinează a scăzut la jumătate. Interes tot mai mic pentru imunizarea împotriva COVID-19

Numărul gălățenilor care se vaccinează a scăzut la jumătate. Interes tot mai mic pentru imunizarea împotriva COVID-19
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Interesul gălățenilor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 a scăzut dramatic, pe parcursul ultimelor două săptămâni. Din ce în ce mai puține persoane merg să se vaccineze, iar acest lucru se reflectă și în creșterea constantă a numărului de doze disponibile. Autoritățile spun că am ajuns în etapa în care cei ce nu sunt imunizați ezită să facă acest pas. În același timp, medicii atenționează că riscăm un al patrulea val al pandemiei, în toamnă, mai ales dacă ritmul zilnic de vaccinare continuă să scadă.

O comparație a numărului de vaccinări împotriva COVID-19 efectuate în județului Galați, de la începutul lunii mai și până în prezent, arată că interesul gălățenilor pentru imunizarea în fața noului coronavirus a scăzut constant în ultimele două săptămâni. Astfel, între 30 aprilie și 2 mai, în centrele de vaccinare din județul Galați au fost administrate 4.300 de doze de vaccin, aproape 3.000 dintre ele reprezentând prima doză. Pe 3 mai, 814 gălățeni au fost vaccinați cu prima doză, iar pe 9 mai, 1.385 dintre locuitorii județului au primit cea dintâi doză de vaccin. Din păcate, după această dată, numărul gălățenilor nou vaccinați a început să scadă simțitor. Pe 23 mai, spre exemplu, doar 626 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, ceea ce arată o scădere cu mai bine de jumătate a ritmului zilnic de vaccinare.

În tot acest timp, Galațiul a primit noi și noi tranșe de vaccin anti-COVID. Astfel, numărul gălățenilor care se aflau pe listele de așteptare a scăzut de la câteva mii la zero, în doar câteva zile. Concomitent, odată cu scăderea interesului gălățenilor, numărul locurilor disponibile pentru programare a crescut în mod constant. Ieri, în centrele din județul nostru erau disponibile aproape 16.000 de locuri pentru vaccinare, dintre care 11.700 cu vaccinul Pfizer.

Situația întâlnită în județul Galați este valabilă și în restul țării, iar medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, spune că am ajuns în punctul în care cei care nu sunt imunizați refuză să facă pasul. Probabil că nu este o coincidență faptul că numărul celor imunizați cu prima doză a scăzut dramatic exact după relaxarea restricțiilor. În special renunțarea la purtarea măștii în aer liber a creat impresia falsă că pericolul este deja de domeniul trecutului.

Estimările oficiale cele mai optimiste arată că 45 la sută din populația României este în prezent imunizată anti-COVID, fie prin vaccinare, fie după ce a trecut prin boală. Vom putea spune însă că suntem în siguranță abia în momentul în care cel puțin 70 la sută din populație va fi imunizată, susţin experții.

Citit 3133 ori Ultima modificare Joi, 27 Mai 2021 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.