Acces mai ușor la analizele medicale decontate

Acces mai ușor la analizele medicale decontate
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Data de 1 iulie ar trebui să vină cu o serie de modificări importante în ceea ce privește accesul pacienților la sistemul de prevenție a bolilor cronice. De exemplu, persoanele vor putea să-și facă mai ușor analizele medicale, promit oficialii.

Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a detaliat ce se schimbă odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru cu medicii de familie. Conform medicului, ar urma ca pacienții - fie că este vorba despre copii sub 18 ani, despre persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani sau de persoane de peste 40 de ani - să beneficieze, cu o anumită cadență, de anumite examene profilactice, adică de o consultație la medicul de familie, în care să fie identificați factorii de risc, căreia i se pot adăuga unele investigații de laborator care să evidențieze aceste riscuri.
"Aceste analize sunt necesare și pentru monitorizarea pacienților cu boli cronice - aici ne referim la astm bronșic, bronhopneumopatie, diabet zaharat, hipertensiune, boală cronică la rinichi - care și ele sunt la fel de importante în economia unui management corect al unui astfel de pacient cu boală cronică", a adăugat medicul Gindrovel Dumitra, la postul Digi24.
Astfel de posibilități existau și înainte, dar problemele apăreau în momentul în care era vorba despre analize, pentru că aceste analize se încadrau într-un alt plafon, care nu era disponibil de obicei la nivelul laboratoarelor. "Mai exact, laboratoarele aveau prin contract o obligație ca 10 la sută din fondurile care erau destinate de către Casa Asigurărilor de Sănătate să fie asigurate din venitul propriu pentru prevenție. Ei bine, acest "din venitul propriu" a făcut ca reglementarea să nu poată fi aplicabilă, iar pacienții care aveau nevoie de aceste examene profilactice să nu poată să beneficieze de ele", a explicat Gindrovel Dumitra.
De la 1 iulie, autoritățile promit că accesul la analizele decontate de stat va fi mai ușor. "Am văzut și eu declarațiile oficialilor, dar nu pot să vă confirm încă acest lucru, pentru că aștept și eu formula finală a normelor de aplicare a contractului-cadru în care să fie evidențiat acest lucru", a precizat Gindrovel Dumitra.

Citit 1697 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 01:04

1 comentariu

 • postat de mirel
  Marți, 08 Iunie 2021 11:26
  136.255.134.***
  "De exemplu, persoanele vor putea să-și facă mai ușor analizele medicale, promit oficialii." si este doar cu titlu de Exemplu. Pentru un set de analize obisnuite, care erau obligatorii o data pe an , te prezinti la cele cateva laboratoare din Galati si ................. Lab Syn....... incerci programarea intr-o singura zi ... la o anumita ora.....incerci de 30 de ori , nu reusesti nimic....si afli ca fondurile primite de la Casa Nationala pentru luna urmatoare s-au terminat intr-o ora . Mergem mau departe cu biletul de trimitere in mana la Clini...... San.... si avem varianta pentru luna August ......
  Daca tot ne dorim mult aceste analize , scoatem banii si in doua zile avem rezultatele pe e-mail....
  Discutam de profilaxie, de prevenirea bolilor cronice etc.etc... ? Gargara ......
  1
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.