Semnal de alarmă tras de medici. Ceaiuri care vă pot afecta sănătatea

Semnal de alarmă tras de medici. Ceaiuri care vă pot afecta sănătatea
Infuziile medicinale trebuie folosite doar în scop terapeutic
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ceaiurile din plante medicinale sunt sănătoase, dar nu oricând şi oricum, avertizează medicii. Acestea pot face mai mult rău decât bine dacă le beţi fără indicaţia unui specialist. Peste 40 la sută din români beau zilnic ceai. Iar jumătate dintre ei aleg ceaiurile medicinale.

Specialiştii atrag însă atenţia că acestea îi pot cauza probleme unui om sănătos. "Un om sănătos nu are nevoie şi nici nu are voie să bea ceaiuri medicinale care au un efect terapeutic. Omul sănătos nu trebuie să se trateze. E simplu. Nici nu trebuie să fiţi medic pentru asta", a explicat prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă, potrivit Digi 24.

Într-o zi, o cană sau două de ceai sunt foarte bine-venite, cu condiţia să le alternăm, deci să nu bem în fiecare zi acelaşi tip de ceai. "Au fost situaţii de pacienţi care s-au prezentat la medic cu o anumită patologie şi medicul stând de vorbă cu ei a constatat că băuseră un tip de ceai timp de cinci-zece ani şi asta determina anumite reacţii, în timp", a precizat şi dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală.

Spre exemplu, dacă un om bea un timp îndelungat, în mod repetat, ceai de sunătoare, după câţiva ani, ceaiul acesta poate induce dureri pe traiectul nervilor periferici. Aceste dureri nu reprezintă în realitate o boală, ele dispar odată ce obiceiul dispare, dar pot duce la confuzii foarte mari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatică, cu reumatisme.

Pericolele din ceai

Folosită pentru o perioadă mai lungă, sunătoarea poate să determine fotosensibilitate, iar persoanele care beau în fiecare zi acest ceai, timp de mai mulţi ani, este posibil să prezinte erupţii pe piele.

Şi muşeţelul se poate transformă într-un duşman. "Dacă bei ceai de muşeţel în exces pot să apară perturbări ale florei intestinale. În exces înseamnă un litru de ceai de muşeţel pe zi, băut pe o perioada mai mare de 30 de zile" a adăugat dr. Dragomirescu.

Ceaiul de coada calului este un excelent remineralizant şi un foarte bun diuretic. Însă nu îl beţi în cure mai mari de trei săptămâni.

Salvia este o plantă ideală atunci când sunteţi răciţi, dar există şi în acest caz contraindicaţii, mai ales în cazul femeilor aflate în prag de menopauză.

Dacă sunteţi totuşi amatori de ceai, alegeţi ceaiurile din fructe. Veţi avea astfel numeroase beneficii, fără efecte adverse.

Citit 3633 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Iunie 2021 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.