Hepatita A, pe cale de dispariție în Galați

Hepatita A, pe cale de dispariție în Galați
Simplul act al spălatului pe mâine ține la distanță numeroase boli infecțioase
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În urmă cu doar cinci ani, în 2016, în județul Galați au fost depistate 103 cazuri de hepatită A, o afecțiune infecțioasă acută a ficatului, denumită sugestiv și "boala mâinilor murdare". Anul trecut, medicii au diagnosticat cu hepatită A doar trei gălățeni. Evoluția numărului îmbolnăvirilor de la an la an este însă cât se poate de îmbucurătoare.

Ne întoarcem iarăși la statistici, deși acestea nu ne pun deloc într-o lumină favorabilă. Datele disponibile la nivel european, la începutul pandemiei de COVID-19, arătau că românii foloseau de patru ori mai puțin săpun decât media europeană. De asemenea, eram pe ultimul loc în Europa la consumul de pastă de dinți și de hârtie igienică pe cap de locuitor. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult, de un an și jumătate încoace, dar unele progrese au fost totuși făcute, în ultimii ani, dacă ne uităm pe evoluția unor boli contagioase a căror transmitere este strâns legată de starea de igienă a persoanei.

Hepatita A sau "boala mâinilor murdare" a devenit acum o raritate în rândul gălățenilor. În 2016, în județul Galați au fost depistate 103 cazuri de hepatită A, dintre care 88 în mediul rural. A rezultat astfel o incidență pe tot județul de 16,35 cazuri la suta de mii de locuitori, o proporție imensă, comparativ cu ceea ce se întâmplă în vestul continentului. În 2017, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, numărul cazurilor nou diagnosticate a scăzut la 46, pentru ca în 2018 să fie depistate doar 16 astfel de cazuri. În 2019, cinci gălățeni au fost diagnosticați cu hepatită A, iar anul trecut au fost raportate numai trei îmbolnăviri, toate la oraș.

Ce este "boala mâinilor murdare"

Hepatita A, numită anterior și hepatită infecțioasă, este o boală acută a ficatului cauzată de virusul hepatic A (HAV). Multe dintre cazuri nu au simptome sau se manifestă doar în forme ușoare, mai ales în cazul tinerilor. Durata dintre infecție și simptome este între două și șase săptămâni. Atunci când simptomele apar, acestea pot persista până la opt săptămâni și includ: grețuri, vomă, diaree, piele gălbuie, febră și dureri abdominale.

Deși în majoritatea cazurilor nu provoacă complicații, hepatita A poate duce totuși la decesul pacientului. În 2010, spre exemplu, potrivit Wikipedia, hepatita A a cauzat peste 100.000 de decese pe plan mondial. În fiecare an, pe 28 iulie, este marcată Ziua Mondială a Hepatitei.

Citit 1714 ori Ultima modificare Marți, 09 Noiembrie 2021 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.