Bolile de inimă, cancerul și ciroza hepatică ucid cei mai mulți gălățeni

Bolile de inimă, cancerul și ciroza hepatică ucid cei mai mulți gălățeni
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Anul 2020 a fost unul al recordurilor negative pentru județul Galați. Nu doar că am avut cele mai puține nașteri de la Revoluție încoace, dar am înregistrat și cel mai mare număr al deceselor din ultimele trei decenii. Din cauza bolilor nediagnosticate sau lăsate netratate, dar și ca urmare a obiceiurilor nesănătoase, numeroși gălățeni se sting cu mult înainte de vreme, ceea ce denotă că avem parte de o calitate scăzută a vieții. Pandemia nu a făcut decât să agraveze și mai mult lucrurile.

În ultimii 30 de ani, natalitatea a scăzut constant în județul Galați. Anul trecut, s-au născut doar 4.225 de copii, 2.126 cu domiciliul în mediul urban, iar restul cu domiciliul în mediul rural. În același timp, însă, au fost înregistrate aproape 7.500 de decese. În aceste condiții, specialiștii vorbesc despre un spor natural negativ, care doar anul trecut a fost de peste 3.000 de persoane. „Din statisticile disponibile, în 2020 s-a constatat o mare scădere a sporului natural, față de anul 2019”, atrage atenția Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați, într-un raport de activitate.

Cifrele Direcției Județene de Statistică Galați vin să confirme observațiile de mai sus: în 2019, sporul natural negativ a fost de 2.033 de persoane, pentru ca acest indicator să crească, anul trecut, cu peste 50 la sută. Desigur, pandemia cauzată de noul coronavirus a înrăutățit și mai mult această situație, prin numărul mare de decese provocate în rândul gălățenilor.

Cei mai mari ucigași

Nu doar disponibilitatea tinerilor de a deveni părinți a scăzut după Revoluție, ci și calitatea vieții, după cum se pare. În urmă cu trei decenii, țara noastră se afla oricum cu mult în urma altor state în ceea ce privește calitatea vieții. Problema este că, de atunci și până în prezent, s-a făcut prea puțin - spre deloc - pentru a reduce acest decalaj. Investițiile serioase în Sănătate și în servicii medico-sociale au lipsit cu desăvârșire, iar sărăcia, dată de nivelul redus de trai, și-a pus și ea amprenta pe starea de sănătate a românilor. Astfel, datele Eurostat, buletinul statistic oficial al Uniunii Europene, ne poziționează an de an la coada clasamentului european în privința mortalității din cauze prevenibile.

„Principalele cauze de deces din județul Galați sunt reprezentate de bolile aparatului circulator, de tumori și de bolile aparatului digestiv. Din ultima categorie, subliniem în mod special ciroza hepatică, aflată într-o creștere deosebită, ca incidență. De semnalat și că, la decesele prin accidente, se constată creșterea îngrijorătoare a sinuciderilor și a omuciderilor, multe dintre aceste cazuri având loc pe fondul consumului exagerat de alcool (obicei care duce, în timp, și la ciroză hepatică – n.red.)”, mai arată specialiștii DSP Galați.

Peste 400 de decese, provocate doar de COVID-19

La fel cum vaccinarea anti-COVID ar fi putut preveni moartea a sute de gălățeni, doar în ultimele luni, și multe dintre decesele cauzate de alți factori ar fi putut fi evitate prin ținerea sub control a unor boli, prin depistarea acestora din timp și prin evitarea unor comportamente dăunătoare, cum ar fi excesul de alcool sau fumatul.

La bolile aparatului circulator, infarctul miocardic pare să fie condiția medicală care face cele mai multe victime. Urmează miocardiofibroza și cardiomiopatiile. Pneumoniile și bronhopneumoniile sunt de asemenea responsabile pentru moartea a numeroși gălățeni, la fel cum sunt și hemoragiile cerebrale apărute în urma accidentelor vasculare cerebrale.

În 2020, primul an al pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2, în județul Galați s-a înregistrat și o supramortalitate semnificativă. Astfel, din totalul de aproximativ 7.500 de decese, 428 au fost provocate de complicațiile date de COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus.

Citit 4123 ori Ultima modificare Duminică, 28 Noiembrie 2021 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.