Șapte din zece cancere mamare, diagnosticate în stadiile 2 și 3

Șapte din zece cancere mamare, diagnosticate în stadiile 2 și 3
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

73,4 la sută dintre româncele cu cancer de sân sunt diagnosticate în stadiile 2 și 3 ale bolii, 4,4 la sută sunt diagnosticate în stadiul 4 și doar 3,5 la sută în stadiul 0, respectiv 18,6 la sută în stadiul 1, se arată într-un studiu publicat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). Unu din cinci participanți la studiu a mărturisit că nu a fost la control la medic, în 2020 și 2021, de teama pandemiei. Pentru a avea un diagnostic de certitudine, aproximativ 40 la sută dintre persoanele cu cancer de sân au fost nevoite să plătească din buzunar investigațiile imagistice necesare.

Investigațiile imagistice presupun mamografiile, computerul tomograf (CT) și rezonanța magnetică nucleară (RMN). Alţi 30,7 la sută dintre respondenți au spus că au acoperit și din fonduri personale aceste investigații, în vreme ce doar 29,8 la sută au beneficiat de investigații decontate în totalitate. Sumele suportate de pacienți s-au încadrat între 500 și 1.000 de lei (35 la sută), 1.000 și 2.000 de lei (20,5 la sută) sau au depășit valoarea de 2.000 de lei (27,3 la sută).

Odată diagnosticate, cea mai mare parte a persoanelor cu cancer de sân au fost ghidate de familie și de prieteni pentru a ajunge la medicii și spitalele sau centrele specializate de care au avut nevoie (aproximativ 60 la sută), în timp ce aproape 30 la sută au fost îndrumate de medicul de familie, iar 13 la sută s-au folosit de internet pentru a obține informațiile necesare.

"Cancerul de sân nu ține cont de vârstă, de locul din care provii, de profesie sau aptitudini, de preferințe personale sau de pasiuni. Cancerul de sân afectează persoane din toate categoriile, impactul fiind semnificativ, atât la nivel fizic, cât și psihologic, social și economic", a precizat Radu Gănescu, președintele COPAC.

În anul 2020, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, cancerul de sân reprezenta a treia cea mai întâlnită formă de cancer în România, cu o pondere a cazurilor noi (12.085 de cazuri noi) imediat după cancerul de colon și cancerul de plămâni. Potrivit celui mai recent sondaj Eurostat, România rămâne pe ultimul loc în UE în materie de screening pentru cancerul de sân, chiar dacă procentul a crescut de la 0,2 la sută la 9 la sută, în ultimii ani.

În plus, în România, ratele de supraviețuire la cinci ani după tratarea unor forme de cancer, precum cancerul de sân, de prostată și de col uterin, sunt cu mult sub mediile UE - 75 la sută în România pentru cancerul de sân, față de 83 la sută în UE.

Citit 1734 ori Ultima modificare Marți, 07 Decembrie 2021 02:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.