Testare gratuită cu teste rapide antigen, la medicul de familie

Testare gratuită cu teste rapide antigen, la medicul de familie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

​Testarea cu teste rapide antigen ar urma să fie gratuită la medicul de familie, după ce Guvernul a stabilit, marți, ca medicii să fie plătiți cu 50 de lei pentru fiecare astfel de test efectuat. Potrivit unui OUG adoptat marți, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2. Teoretic, testarea la medicii de familie este posibilă de câteva luni, însă cei mai mulți dintre ei nu au suficiente teste.

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic.
„La solicitarea Ministerului Sănătății (MS), Guvernul României a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii”, se arată într-un comunicat al MS.
Medicii vor achiziționa testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare testării.
Medicii de familie care realizează testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms imediat după efectuarea testării și nu mai târziu de ora 24,00 a zilei în care s-a acordat serviciul.
Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru și vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive.
Acest nou serviciu medical realizat de către medicii de familie se va face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unităţii sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului Sănătății şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum zece zile de la data intrării în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă.
Finanțarea se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.

Citit 1568 ori Ultima modificare Joi, 30 Decembrie 2021 00:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.