Ce știm despre sub-varianta "invizibilă" a tulpinii Omicron

Ce știm despre sub-varianta "invizibilă" a tulpinii Omicron
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Noua subvariantă BA.2 a coronavirusului, supranumită "Omicron invizibil" de unii oameni de știință, este mai contagioasă decât forma originală a Omicron (BA.1) și infectează cu mai multă ușurință persoanele vaccinate, sunt concluziile unui studiu efectuat în Danemarca, relatează Forbes, preluată de digi24.ro. BA.2 a început deja să înlocuiască tulpina originală în mai multe regiuni din Europa și din Asia.

În Danemarca, BA.2 reprezintă deja 82 la sută din cazurile noi de infectare. Studiul arată că persoanele infectate cu sub-varianta BA.2 sunt cu 33 la sută mai expuse riscului de a-i infecta pe alții decât cei care s-au îmbolnăvit de la varianta originală a Omicron. Persoanele care trăiesc în aceeași casă cu cineva care s-a infectat cu BA.2 au un risc mai mare de a se infecta, la rândul lor, decât dacă varianta la care au fost expuși este BA.1. Această creștere a contagiozității ar însemna și că protecția oferită de vaccinuri este mai scăzută în fața subvariantei Omicron decât în fața vechii tulpini, potrivit Forbes.

Diferența genetică dintre BA.1 și BA.2 „este mai mare decât diferența dintre Omicron și varianta Alfa”, prima tulpină a COVID-19, potrivit Institutului Statens Serum (ISS) din Danemarca. Informațiile despre BA.2 sunt încă foarte limitate, neştiindu-se cu siguranță dacă subvarianta poate să evite răspunsul imunitar al persoanelor vaccinate, dacă provoacă forme mai severe ale bolii sau cu cât, mai exact, este BA.2 mai transmisibilă decât BA.1.

Infectarea cu BA.2 poate fi detectată prin testarea rapidă, dar nu se poate determina ce variantă a provocat infectarea, spun experții. Cu toate că subvarianta este încă și mai transmisibilă decât supercontagioasa tulpină originală a Omicron, oficialii din sistemul sanitar danez estimează că BA.2 nu provoacă simptome mai grave decât BA.1.

Dacă se va descoperi că infectarea cu BA.1 nu protejează în fața BA.2, s-ar putea să avem de-a face cu un tip de val de infectări asemănător unei "cămile cu două cocoașe", a explicat un expert în boli infecțioase de la o universitate din Chicago, scrie The Guardian. "Vestea bună este că vaccinurile și dozele booster îi țin pe oameni departe de spital și îi protejează de moarte", a spus expertul american.

Cele mai multe cazuri de infectare cu sub-varianta BA.2 provin din Danemarca (8.357), India (711) și Marea Britanie (607).

Citit 2139 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Februarie 2022 00:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.