Alimente permise şi interzise persoanelor cu bila leneşă

Alimente permise şi interzise persoanelor cu bila leneşă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cunoscută şi sub denumirea de colecist sau fiere, vezica biliară este un săculeţ în formă de pară, localizat sub ficat. Anumite boli, precum colita sau gastrita, precum şi obiceiurile alimentare greşite pot duce la dischinezie biliară sau la aşa-numita "bilă leneşă".

Durerile de cap, ameţelile, greţurile, vărsăturile şi durerile în regiunea ficatului sunt simptomele prin care se manifestă bila leneşă. Ele apar în special după mesele copioase, care conţin tocături, sosuri şi prăjeli. De aceea, pentru ameliorarea simptomelor, prima măsură este regimul alimentar drastic.

Nu ai voie să mănânci: supe grase; unele legume: fasole, linte, mazăre, sparanghel, varză, vinete, roşii necojite şi în cantităţi mari, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, legume la conservă sau congelate; murături; Carne: prăjită, de porc, de raţă, de gâscă, afumături, mezeluri, şuncă, organe (creier, rinichi, ficat şi plămâni); peşte şi fructe de mare: somon, hering, morun, icre; untură şi slănină; lactate: brânză fermentată, smântână, caşcaval, iaurt gras, cremă de brânză, unt, brânză Camembert şi Roquefort; pâine neagră; dulciuri care au în componenţă ouă, cacao, frişcă, precum şi torturi, îngheţate şi ciocolate; fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale; seminţe sărate şi prăjite; condimente: boia, muştar, dafin, piper; băuturi alcoolice: bere, vin, ţuică etc.; cafea.

Ce poți mânca

Dacă medicul ţi-a confirmat că ai bila leneşă, ai voie să mănânci: supe de legume, fără grăsimi şi nesărate; legume: fasole verde, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, cartofi; carne: de vită, de viţel, de pui, de curcan, fără grăsime, curăţată de pieliţe; peşte cu puţine grăsimi: şalău, biban şi ştiucă; ulei de măsline, lactate: lapte bătut, iaurt, kefir, brânză dulce de vacă, urdă, paste făinoase; pâine: prăjită şi mai veche de o zi; dulciuri şi prăjituri: biscuiţi; fructe: mere, prune, citrice, zmeură, struguri, căpşuni; băuturi: apă minerală, sucuri de fructe, ceaiuri.

Pentru potolirea unei crize biliare, poţi lua câte o linguriță de  tinctură de gălbenele, diluată cu apă, cu 20 de minute înainte de mesele principale. Cura se ţine trei săptămâni.

Citit 3471 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2022 21:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.