Medicii de familie din Galați nu vor să distribuie pastilele de iod

Medicii de familie din Galați nu vor să distribuie pastilele de iod
Iodura de potasiu nu trebuie administrată preventiv, atrag atenția medicii
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Organizațiile medicilor de familie fac un apel către Ministerul Sănătății prin care subliniază faptul că nu au fost chestionați de autorități în ceea ce privește activitatea de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu. Medicii de familie spun că o astfel de sarcină ar duce la blocarea activității medicale a cabinetelor pe care le dețin, totul în detrimentul pacienților.

Patronatele medicilor de familie din mai multe județe, printre care și Galați, au transmis un apel către Ministerul Sănătății (MS), în care solicită să se ia act de poziția lor cu privire la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu prin cabinetele acestora, fără consultarea prealabilă a reprezentanților medicilor de familie. "Noi, medicii, nu suntem furnizori de medicamente, ci furnizori de servicii medicale. O colegă a avut curajul să facă un calcul: la 150 de persoane pe zi, la o medie de 1.800 de pacienți, durează undeva la o lună. Asta ar însemna ca, timp de două-trei săptămâni, o lună, chiar, să nu mai dăm consultații. Eu am fost de dimineață la cabinet și nu am avut decât 38 de consultații cu cardul. Este imposibil să facem așa ceva. Eu cred că domnul ministru când ia decizii ar trebui să ne întrebe și pe noi - avem reprezentanți la nivel național", a explicat doctorul Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Galați.

"Nu avem timpul necesar"

Medicii mai spun că momentul ales de autorități pentru această acțiune este unul cât se poate de nepotrivit, având în vedere că pandemia nu s-a încheiat încă. "Haideți să închidem cabinetele, în plină pandemie. Să nu mai spunem că numărul cazurilor COVIV-19 e în creștere. Eu numai astăzi (luni, 28 martie - n.r.) am primit încă trei decizii de izolare a pacienților, în condițiile în care, timp de trei săptămâni, nu am avut niciunul. Telefoanele sună non-stop. Au început virozele, febră. Nu avem timpul necesar, iar în contractul nostru de prestări servicii scrie foarte clar: interzis distribuirea de medicamente la nivelul cabinetului.

Sunt de acord că pastilele cu iod trebuie să ajungă la populație, dar nu prin medicina de familie. Noi am făcut absolut de toate, de la începutul pandemiei. Sunt alte metode de a distribui aceste pastile. Prin comunitățile locale, prin primării, prin consilii județene, prin serviciile de asistență comunitară sau prin farmacii. Aceste pastile nu le putem distribui oricum. Trebuie făcute niște tabele, trebuie buletin, semnătură", a adăugat dr. Mărășescu.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a primit aproximativ 857.000 de pastile de iodură de potasiu, care trebuie distribuite, de săptămâna viitoare, către persoanele eligibile.

Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Acestea au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară, urmând ca să fie oferite în mod gratuit populaţiei. Iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv, ci doar în cazul extrem de puțin probabil al unui atac nuclear.

De săptămâna viitoare se împart pastilele de iodură de potasiu. Vezi dacă ești pe liste?

Citit 3323 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Martie 2022 14:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.