Campanie de informare cu privire la modul de administrare a iodului

Campanie de informare cu privire la modul de administrare a iodului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

​Ministerul Sănătății a demarat, pe 6 aprilie, campania de informare cu privire la administrarea comprimatelor cu iodură de potasiu. În acest sens, instituția a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 de miligrame, dozele recomandate, cum și când se instituie tratamentul.

De asemenea, instituția condusă de Alexandru Rafila a pus la dispoziție, începând de ieri, un call-center dedicat, unde personal de specialitate va răspunde întrebărilor primite. Numărul de telefon este 021/317.40.06, iar programul de funcționare este de luni până joi, între orele 8,30 și 16,30, și vinerea, în intervalul orar 8,30 -14,30.

Medicamentul trebuie luat doar în caz de nevoie!

Iodura de potasiu trebuie luată numai la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear, atrag atenția autoritățile sanitare. Astfel, nimeni nu trebuie să ia preventiv acest medicament, deoarece ar fi total ineficient, iar nerespectarea dozajului recomandat de specialiști ar putea cauza efecte secundare severe.

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 de miligrame se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit.

Doze recomandate

·       Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: două comprimate (echivalent cu 100 de miligrame de iod). 

·       Copii cu vârsta între 3 și 12 ani: un comprimat.

·       Copii cu vârsta între o lună și trei ani: jumătate de comprimat.

·       Nou-născuţi (cu vârsta de până într-o lună): un sfert de comprimat.

În ce interval trebuie administrat

Pentru a realiza blocarea eficientă a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la patru-șase ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50 la sută, arată Ministerul Sănătății.

În cazul în care administrarea are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Durata tratamentului este limitată la o doză unică, administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 de ore.

Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică.

Citit 1264 ori Ultima modificare Joi, 07 Aprilie 2022 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.