După șase ani, hangarul SMURD este încă nefinalizat. Întârzieri, penalități și procese

După șase ani, hangarul SMURD este încă nefinalizat. Întârzieri, penalități și procese
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Încă din anul 2016, Consiliul Județean (CJ) Galați a demarat procedurile pentru construirea atât a unui hangar pentru elicopterul SMURD, cât şi a unei staţii de carburanţi, aferentă acestuia, contra sumei de 1.765.731 de lei, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP) de la acea vreme. Hangarul destinat elicopterului SMURD urma a fi realizat în curtea Poliţiei de Frontieră, pe o suprafaţă de aproximativ 680 de metri pătraţi, din care circa 200 de metri pătraţi pentru staţia de carburant.

Ofertant câștigător a fost desemnată compania Euroamcon SRL, la o valoare cu... 18 lei mai redusă decât cea estimată de autoritatea contractantă. Ulterior, lucrările la această investiție s-au derulat anevoios, iar în toamna aceluiași an, președintele CJ, Costel Fotea, declara pentru cotidianul nostru că lucrările vor fi finalizate în 2017, arătându-se nemulțumit de ritmul impus de constructor.

Cu toate acestea, nici în toamna anului următor lucrurile nu erau puse la punct. Pentru că nici cel de-al doilea termen asumat de constructor pentru finalizarea hangarului nu a fost respectat, Consiliul Judeţean a decis sancţionarea firmei. Mai exact, începând cu luna septembrie a acelui an, au fost aplicate penalităţi de întârziere de 0,02 la sută pe zi din valoarea rămasă de executat. Asta pentru că, la 31 august, când hangarul trebuia finalizat, lucrările erau executate în proporţie de doar aproximativ 70-75 la sută, spunea atunci preşedintele CJ pentru "Viața liberă". La un moment dat, în calcul a fost luată inclusiv rezilierea contractului, fapt ce ar fi presupus, din start, alte amânări și proceduri birocratice.

Ce a rămas nerealizat reprezintă sub doi la sută din valoarea contractului 

În cele din urmă, în luna ianuarie 2018, hangarul a fost inaugurat, investiția fiind finalizată în proporție de circa 95 la sută. "Mai este de făcut un racord la gaze, care, probabil, va fi realizat zilele acestea", spunea atunci Costel Fotea. La peste patru ani distanță, cei care exploatează elicopterul SMURD, mai exact personalul ce intervine în situațiile de urgență, ne-au adus la cunoștință faptul că nici în prezent nu se poate vorbi de un obiectiv adus "la cheie". Mai mult, se pare că aceștia au efectuat din bani proprii o serie de reparații strict necesare.

"Este o situație cu care nu ne-am mai întâlnit, în condițiile în care nu au existat niciun fel de întârzieri în decontarea lucrărilor. Este, cred, primul contract pe care l-am semnat din funcția de președinte al Consiliului Județean și atâta neseriozitate din partea constructorului... Gândiți-vă că restul de executat are o valoare de doar 35.000 de lei, deci chiar sub doi la sută din valoarea contractului", ne-a precizat, recent, președintele CJ.

Între timp, pe rolul instanțelor de judecată am identificat două dosare în care compania Euroamcon SRL are atât calitatea de pârât, cât și pe cea de reclamant, în contradictoriu cu UAT Județul Galați, unul dintre acestea având termen chiar în această săptămână, mai exact miercuri, 4 mai 2022.

În plus, firma și-a mutat, în anul 2020, sediul social din Galați în sectorul 1 al Capitalei, conform informațiilor Ministerului Finanțelor Publice. Ultimul bilanț depus de agentul economic, cel pe 2021, arată că Euroamcon SRL, la un nivel al veniturilor de peste 18 milioane de lei, a realizat, cu un număr mediu de șase salariați, un profit net de aproape 765.000 de lei.

Citit 3071 ori Ultima modificare Joi, 05 Mai 2022 01:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.