Cum vă dați seama dacă aveți carenţă de vitamine

Cum vă dați seama dacă aveți carenţă de vitamine
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Aţi observat că aveţi spasme musculare aparent inexplicabile, ochii umflaţi, buzele crăpate sau piele uscată?

Nu vă grăbiţi să intraţi în panică şi să daţi fuga la medic, chiar şi atunci când aţi exclus cauzele imediate care ar putea genera astfel de simptome. Analizaţi-vă obiceiurile alimentare şi stilul de viaţă, pentru că este foarte probabil să vă confruntaţi cu o lipsă de vitamine şi de minerale care se manifestă, uneori, în cele mai neaşteptate moduri.

Este cunoscut rolul important pe care vitaminele şi mineralele îl au pentru buna funcţionare a organismului, de aceea trebuie să le luăm zilnic din alimentaţie. Nu e mereu posibil sau ritmul cotidian ori obiceiurile alimentare nu întotdeauna echilibrate pot duce, în timp, la deficienţe care îşi pun amprenta asupra aspectului fizic şi tonusului fiecăruia dintre noi. Mai mult, o carenţă, nedepistată şi netratată la timp, se poate agrava şi atrage după sine şi alte deficienţe, care nu mai pot fi rezolvate decât cu intervenţie medicamentoasă, de preferat după o prealabilă vizită la medic, scrie clicksanatate.ro.

Cele mai comune simptome

Una dintre cele mai comune deficiențe, întâlnite îndeosebi la copii şi femei, este cea de fier. Lipsa acestuia din organism are ca principale simptome unghii casante şi o mai accentuată cădere a părului, la care se adaugă paloarea tenului şi starea de slăbiciune. De aceea, până la administrarea de suplimente, este indicat să mâncați spanac, ștevie şi urzici, chiar şi din conserve, ca să vă refaceți rezervele de fier.

Buzele crăpate pot fi un semn al lipsei de vitamina A, B2, B6 şi de acid folic din organism. Părul aspru, dar şi mătreaţa, pot fi un simptom ale lipsei vitaminelor B2 şi B6, dar şi a zincului si magneziului. Pe de altă parte, părul gras sau, din contră, cel uscat, dar şi creşterea lentă a părului pot indica lipsa acidului folic şi a vitaminei B5.

Zincul, un mineral esențial

Unghiile care se rup des sau care se exfoliază pot fi primele manifestări ale lipsei de vitamina A, B6, calciu, seleniu şi biotină. Lipsa de magneziu din organism poate afecta vederea. Pentru o vedere bună sunt necesare vitaminele A, B2, B6, B9, precum și zincul. De asemenea, aceste vitamine pot preveni apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare. Totodată, spasmele oculare, dar şi sensibilitatea la lumină pot fi semne ale unui deficit de magneziu din organism.

Amorţeala resimţită în picioare este un posibil semnal al organismului atunci când există carenţe de vitamina B9, B6 şi B12, implicate în buna funcţionare a sistemului nervos. Lipsa zincului, a magneziului, a calciului şi a vitaminei B6 duc inclusiv la dureri de cap sau la dureri specifice sindromului premenstrual. Prezenţa oboselii accentuate este un posibil indiciu al lipsei de fier din organism.

Lipsa vitaminei A duce la creșterea riscului de apariţie a infecţiilor cutanate. Rănile frecvente la gură sunt provocate de lipsa fierului, a acidului folic şi a vitaminei B12. Lipsa vitaminelor B2 sau B6 poate cauza, în unele cazuri, apariţia dermatitei seboreice. Tenul palid poate însemna lipsa fierului, a acidului folic şi a vitaminei B12. Acneea poate fi atât un semn al unui dezechilibru hormonal, cât și un simptom al carenţei de zinc, vitamina A şi de acizi graşi.

Oricare ar fi simptomele pe care le aveți, important este să aveți o alimentație variată, bogată în fructe și în legume. Suplimentele alimentare, deși pot părea inofensive, cresc riscul de apariție a altor simptome nedorite. De aceea, este recomandat să cereți sfatul medicului înainte de a apela la astfel de suplimente.

 

Citit 2319 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Februarie 2023 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.