Un strop de siliciu, secretul tinereții fără bătrânețe

Un strop de siliciu, secretul tinereții fără bătrânețe
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Ce au în comun pielea, oasele, articulațiile, mușchi și tendoanele? Colagenul, o proteină de bază a țesutului conjunctiv, reprezintă 25-30 la sută din totalul proteinelor din organism, arată medicul nutriționist Mihaela Bilic. În molecula de colagen se ascunde și ”secretul tinereții fără bătrânețe”.

Molecula de colagen este formată dintr-o rețea de fibre care conferă rezistență și elasticitate multor țesuturi: piele, păr, unghii, oase și dinți, mușchi, tendoane și ligamente, articulații și vase de sânge. 75 la sută din structura pielii și 85 la sută din structura mușchilor este reprezentată de colagen. Există 1,6 kg colagen în sistemul osos, 1,4 kg în piele și 0,5 kg în mușchi. Colagenul este o proteină formată din 19 aminoacizi. Se găsește exclusiv în produsele de origine animală și nu se dizolvă în apă.

Colagenul din corpul uman se află într-un proces continuu de degradare și remodelare, în fiecare zi se sintetizează 100 g colagen nou.

Care sunt factorii care afectează producția de colagen? În primul rând îmbătrânirea. Sinteza de colagen scade cu 1 la sută pe an, începând cu vârsta de 20 ani. Alți factori negativi: expunerea excesivă la soare, fumatul și abuzul de alcool, poluarea și stresul.

O sinteză optimă de colagen are efecte benefice vizibile, arată medicul nutriționist Mihaela Bilic. De exemplu, o piele elastică și fermă, cu aspect tânăr și fără riduri, sistem osos și muscular puternic, cu tendoane și ligamente rezistente și flexibile, articulații cu matrice cartilaginoasă bine hrănită și lichid sinovial abundent, răni care se vindecă rapid și fără cicatrici, un nivel crescut de colagen înseamnă piele frumoasă, păr și unghii sănătoase, mușchi supli și articulații nedureroase.

”Nu e de mirare că industria suplimentelor de colagen a crescut cu 30 la sută în ultimii 5 ani - cu cât mai mult colagen, cu atât mai bine! Cu o mică mențiune: chiar dacă noi înghițim concentrate de colagen, asta nu înseamnă că ele se transformă tot în colagen!?! Explicația: colagenul provenit din alimente și suplimente este absorbit din intestin și descompus ca orice proteină în fragmente de aminoacizi. Ulterior, din acești aminoacizi se vor sintetiza proteine noi, în funcție de nevoile de moment ale organismului. Degeaba luăm colagen ca să ameliorăm pielea sau articulațiile, corpul nostru poate are nevoie de aminoacizi pentru alte priorități: sinteză de hormoni, înnoirea celulelor din mucoasa digestivă, producție de anticorpi etc. Noi vrem una, el face alta!”, arată nutriționistul.

Soluția optimă este să creștem sinteza internă de colagen a organismului, să stimulăm mecanismele naturale de producție și să protejam colagenul existent împotriva degradării. Nu materia primă ne lipsește, alimentația zilnică asigură un aport suficient de aminoacizi necesari producției de colagen. Indiferent că mâncăm proteine animale sau vegetale, din carne, pește, ouă, brânză, cereale, leguminoase boabe și oleaginoase, putem sintetiza colagen. Ce ne trebuie este un catalizator pentru această reacție, un element care să stimuleze producția internă. Cine este el? Siliciul!

”Există suplimente cu siliciu stabilizat sub formă de acid ortosilicic care activează enzimele-cheie generatoare de colagen. Aceste suplimente sunt 100 la sută vegane și nu conțin colagen, ci protejează propriul colagen prin neutralizarea factorilor oxidativi care îl distrug. Secretul tinereții fără bătrânețe? Un strop de siliciu, care să mențină sinteza naturală de colagen la cote înalte!", a mai arătat Mihaela Bilic.

Citit 3834 ori Ultima modificare Duminică, 18 Iunie 2023 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.