Consumului regulat de grăsimi sănătoase, ce conțin în special Omega 3, este importantă pentru sănătatea fizică, dar și pentru comportamentul nostru zilnic, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic. De exemplu, medicul recomandă includerea în dietă a peștelui gras, a gălbenușului de ou, nucilor, și semințelor de in, de cel puțin 2-3 ori pe săptămână.
„Există o legătură între mâncare și felul în care ne comportăm? Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe. Din creierul uman, dacă eliminăm apa, rămâne o structură formată din grăsime. Nu doar compoziția, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Culmea este că NU zahărul ne hrănește mintea (doar o anesteziază), ci proteinele și grăsimea din alimente.
Contează să mâncăm grăsimi, dar și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi. Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii- cu alte cuvinte suntem “șterși”... simpli spectatori ai existenței noastre. Măcar prin prisma calității vieții și a succesului socio-profesional ar trebui să consumăm de 2-3 ori/săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci sau semințe de in”, spune Mihaela Bilic.
Pe de altă parte, Dr. Bilic avertizează că zahărul nu este un prieten al sănătății creierului. Deși poate induce o stare de plăcere temporară, acesta nu hrănește mintea, ci doar o „anesteziază”. În plus, o dietă bogată în zahăr și săracă în proteine poate duce la un comportament agresiv și agitat.
„Persoanele care au o dietă bogată în proteine și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere”, spune Dr. Bilic.
„Poate că aceste observații sunt simple coincidente, e greu de crezut că alimentația ne poate influența determinant comportamentul și caracterul. Însă un lucru e sigur: avem doar beneficii pentru sănătate dacă consumăm mai puțin zahăr și mai multe grăsimi Omega 3! Și recunosc că aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă… chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară”, a conchis medicul Mihaela Bilic.