Când este constipația indiciul unor boli foarte serioase

Când este constipația indiciul unor boli foarte serioase
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Considerate mai degrabă probleme minore de sănătate, balonarea și constipația pot avea, totuși, un impact negativ major asupra calității vieții. Constipația are o varietate de cauze, de la cele simple până la unele care pot fi un indiciu al unor boli serioase, consemnează doc.ro.

Cauzele cele mai frecvente ale constipației sunt dieta săracă în fibre, hidratarea insuficientă, sedentarismul, amânarea defecației, schimbări în rutină, consumul excesiv de brânzeturi, administrarea unor medicamente (antiacidele pe bază de calciu, analgezicele opioide, antidepresivele), sarcina și înaintarea în vârstă (metabolismul încetinește, iar mișcările intestinale devin mai lente la vârsta a treia).

Cauzele mai puțin frecvente ale constipației sunt hipotiroidismul, boala Parkinson, diabetul, boala Crohn sau colita ulcerativă, tumorile, polipii intestinali sau aderențele (acestea pot bloca parțial sau total intestinul), unele boli autoimune (lupusul sau sclerodermia pot afecta funcția intestinală).

În cazuri rare, constipația persistentă, sângele în scaun, durerile abdominale pot indica probleme mai grave, inclusiv cancer colorectal, ovarian sau de stomac. Dacă se observă aceste simptome, este indicat un consult medical cât mai repede.

În general, anumite alimente, fiind laxative naturale, pot ajuta la combaterea constipației prin adăugarea de volum, înmuierea scaunului, scăderea timpului de tranzit intestinal și creșterea frecvenței scaunelor. Iată la ce poți apela pentru a trata și a preveni natural constipația:

Semințele de chia - Sursă bogată de acizi grași Omega-3, semințele de chia dețin proprietăți laxative, care ajută la golirea intestinelor. Atunci când sunt înmuiate în apă, aceste semințe capătă o textură gelatinoasă, care facilitează tranzitul intestinal și combate constipația. Și aportul mare de fibre solubile contribuie la combaterea constipației. Poți consuma semințe de chia sub formă de budincă, care se obține prin înmuierea acestora în apă sau în lapte vegetal, dar le poți adăuga și în smoothie sau alte preparate.

Prunele - Fie proaspete, fie deshidratate, prunele previn și tratează constipația. Un studiu a scos la iveală faptul că fibrele care se regăsesc în prune deshidratate dublează mișcările intestinale.

Stafidele - Stafidele ajută și ele la reglarea tranzitului intestinal, fiind extrem de bogate în conținutul de fibre, dar și de magneziu. Totodată, acestea combat și balonarea.

Alimentele probiotice - Alimentele probiotice precum chefirul, murăturile sau iaurtul conțin enzime digestive, dar și bacterii bune, care combat constipația. Studiile au demonstrat că persoanele care suferă de constipație cronică și consumă zilnic probiotice scapă de problema tranzitului intestinal deficitar.

Merele - Fibrele care se regăsesc din belșug în mere tratează constipația și stimulează golirea intestinelor. Fă-ți un obicei din a consuma un măr zilnic, la aceeași oră. În doar câteva zile, vei observa o îmbunătățire la capitolul tranzitului intestinal.

Cafeaua - Probabil cel mai cunoscut și folosit remediu pentru constipație este cafeaua. Licoarea de culoare neagră se pare că nu numai că te dezmeticește dimineața, însă stimulează și colonul. Un avantaj al acestui remediu natural constă în rapiditatea cu care își face efectul.

La acestea se pot adăuga următoarele recomandări:

Bea multă apă în fiecare zi pentru a preveni deshidratarea și pentru a ajuta fibrele să „măture” colonul, dar si alte lichide, cum ar fi suc de prune, cafeau și ceai verde sau negru, care acționează ca laxative naturale.

Mănâncă zilnic supe sau ciorbe cu multe legume și acrite cu produse probiotice - borș, chefir, iaurt, precum și alimente bogate în fibre, cum ar fi grâu integral, pere, ovăz și legume.

Redu aportul de alimente bogate în zahăr, care pot contribui la constipație.

Potasiul este un electrolit important pentru o mișcare adecvată a mușchilor. Când nivelul acestuia este scăzut, mușchii netezi din colon nu se mișcă la fel de mult și pot contribui la constipație. Din fericire, cura este simplă: adaugă mai mult potasiu în dietă, cu alimente precum cartofi, banane cât mai puțin coapte, mango, prune uscate, stafide și kiwi.

Dacă ai probleme regulat cu constipația, mergi la medicul de familie. Dereglările tiroidei, mai ales hipotiroidismul, pot genera "lenevirea" intestinelor. De asemenea, o deficiență de B12 poate provoca simptome precum oboseală și constipație, dar poate duce chiar și la leziuni neurologice permanente dacă este lăsată netratată.

Citit 5265 ori Ultima modificare Marți, 04 Februarie 2025 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.