Băuturile fierbinţi pot fi cancerigene

Băuturile fierbinţi pot fi cancerigene
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a anunţat, recent, că nu există dovezi puternice care să arate că una din cauzele apariţiei cancerului este consumul de cafea, însă avertizează că băuturile foarte fierbinţi sunt probabil cancerigene, scriu Reuters şi AFP. Anterior, IARC evaluase cafeaua ca fiind ''posibil cancerigenă", însă în cea mai recentă analiză, de miercurea trecută, agenţia menţionează că nu există dovezi zdrobitoare care să confirme efectul cancerigen al consumului de cafea şi face trimitere la unele studii care arată că, de fapt, cafeaua poate reduce riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer. În acelaşi timp, IARC menţionează că alte dovezi ştiinţifice indică că băuturile care sunt băute foarte fierbinţi - inclusiv apa, cafeaua, ceaiul şi alte tipuri de băuturi, probabil pot cauza cancer de esofag.

Cancerul de esofag este a opta cea mai comună formă de cancer în lume şi una dintre principalele cauze de deces prin cancer, cu peste 400.000 de decese înregistrate în anul 2012. Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Gregory Hartl, a menţionat că evaluarea privind băuturile fierbinţi a fost realizată pe dovezi limitate pe oameni şi animale, fiind necesare mai multe cercetări în acest sens. Hartl i-a îndemnat pe consumatori să fie prudenţi, să lase băuturile fierbinţi să se mai răcească, transmiţând totodată că sfatul OMS este să nu se consume mâncăruri sau băuturi atunci când acestea au temperaturi foarte ridicate.

Citit 2041 ori Ultima modificare Duminică, 26 Iunie 2016 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.