Două spitale din Galaţi nu au autorizaţie pentru unităţile de transfuzii sangvine
Foto: Foto: Arhiva VL

Două spitale din Galaţi nu au autorizaţie pentru unităţile de transfuzii sangvine
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În ultima perioadă au apărut în spaţiul media relatări despre cazuri de pacienţi care au primit, în spital, o altă grupă de sânge decât ar fi trebuit. În urma acestor dezvăluiri, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au cerut Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară date despre toate centrele de transfuzii din cadrul spitalelor româneşti. Mai mult, datele primite de la DSP-uri au fost comparate cu lista unităţilor care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii.

După ce a centralizat toate datele primite din ţară, Ministerul Sănătăţii a realizat o informare în care se arată că 108 unităţi publice şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de DSP-uri. Printre aceste unităţi se numără şi Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan” şi Spitalul CFR, ambele din Galaţi.

Lipsă personal şi spaţiu adecvat

Datele l-au determinat pe Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care apreciază că situaţia nu este acceptabilă, să dispună anumite măsuri de urgenţă. „În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

La Galaţi, cele două unităţi sanitare care figurează pe lista Ministerului Sănătăţii se află în curs de autorizate. Asta susţine purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Ani Nistor, care ne-a explicat că cele două spitale au primit şi până acum sânge pentru transfuzii. „Suntem în plin proces de verificare a acestor unităţi de transfuzii sanguine. Vom face verificări inclusiv la Spitalul CFR, care nu aparţine şi nu este autorizat de Ministerul Sănătăţii. Ştiu că această unitate medicală a depus, pe 1 august, documentaţia pentru autorizare. La Spitalul de Pediatrie, unitate sanitară destul de mare, urmează să se depună documentaţia specifică. Până în acest moment nu au avut personal calificat suficient şi nici un spaţiu adecvat. În acest moment sunt în plin proces de verificare din partea departamentului de supraveghere din cadrul DSP Galaţi şi urmează să avem mai multe amănunte ulterior”, ne-a explicat Ani Nistor, care a menţionat şi faptul că în Galaţi există cinci unităţi de transfuzii autorizate.

Măsuri de tranziţie 

Conform Ministerului Sănătăţii, în perioada următoare, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. „Vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii autorizată, sau de către centrul de transfuzii judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri. Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. Atunci vor fi luate în considerare şi alte posibile măsuri”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor, documentul urmând să fie făcut public în cel mai scurt timp.

Citit 3197 ori Ultima modificare Joi, 04 August 2016 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.